BRENTON Tarant, krvnik s Novog Zelanda koji je pobio 50 ljudi u dve džamije u gradu Krajstčerču, imao je više nego interesantnu turneju po Balkanu krajem 2016. i početkom 2017, a najviše vremena, punih mesec dana, proveo je u - Hrvatskoj.

Prema pisanju hrvatske štampe, zločinac je na Balkan stigao u novembru 2016, kada je iz Dubaija došao u Bugarsku i tamo bio šest dana. Obišao je desetak turističkih lokaliteta, da bi se zatim vratio kući.

- Posle svega mesec dana, 24. decembra, sleće na aerodrom u Zagrebu i odseda u hostelu u Branimirovoj ulici u centru grada. Od 28. decembra do 3. januara autobusom obilazi Srbiju i Crnu Goru i potom se vraća preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, gde provodi čitav mesec. Potom se 31. januara iz Zagreba vraća na Peti kontinent - navode mediji u Hrvatskoj.

Ipak, najinteresantnije od svega je to što je poseta Taranta Hrvatskoj u turističkom i bezbednosnom sistemu te zemlje registrovana samo polovično. Zasad se ispituje kako je Tarant "ispao" iz hrvatskih kompjutera od 15. do 31. januara 2017. godine.

Interesantno je i Tarantovo kretanje Hrvatskom. Po podacima hrvatskih obaveštajaca, on se vratio iz BiH, 3. januara 2017, u kombiju, preko graničnog prelaza Gornji Brgat - Ivanica. Istog dana stigao je u Zagreb i potom do 6. januara boravio u glavnom gradu Hrvatske.

- U Zagrebu je odseo ponovo u hostelu u Branimirovoj ulici, da bi posle tri dana otišao u Poreč, gde je ostao do 8. januara. Zna se i da je od 12. do 15. januara bio u Zadru, a od 22. do 23. januara u Šibeniku. Registrovan je 24. januara u Dubrovniku, a 30. januara se vratio u Zagreb, odakle je avionom odleteo 31. januara 2017. godine - navode hrvatski obaveštajni izvori.

I dok obaveštajne službe sklapaju kockice o misterioznoj turneji Taranta po Evropi, gde se, prema njegovim rečima, "zadojio fašizmom", njegova porodica dala je izjavu australijskoj televiziji, da je skrhana njegovim (zlo)delom.

- Svi smo zapanjeni. Teško je priznati da je neko iz naše porodice uradio tako nešto - rekla je baka Brentona Taranta Meri Fidžerald, za televiziju Čenel 9.

PROMENILA GA PUTOVANjA

TARANT, koji je odrastao u australijskom gradiću Grafton, bio je impresioniran neofašističkom ideologijom.

- Mislim da se promenio kada je počeo da putuje po inostranstvu - rekla je Meri Fidžerald, objasnivši da je njen unuk počeo da putuje ubrzo posle očeve smrti.