Francuska nudi pomirenje u sporu s italijanskim populističkim vođama i poručuje da će uskoro vratiti svog ambasadora u Rim koga je povukla na konsultacije nakon što je Pariz izneo optužbe o mešanju Italije u unutrašnje poslove Francuske.

"Danas mogu da potvrdim da će se povratak našeg ambasadora dogoditi vrlo brzo", izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan za italijanski list "Korijere dela Sera" i dodao da su dve susedne zemlje već dugo "prijatelji i saveznici", prenosi Blumberg.

Ministar Le Drijan je naglasio da je "Francuska bila tokom nekoliko meseci na udaru ponovljenih napada i neosnovanih optužbi", ali da je "telefonski razgovor između predsednika Makrona i predsednika Matarele u utorak dosta pomogao da se odnosi dve države normalizuju".

"Oni dele istu viziju naših međusobnih odnosa koja predstavlja snažnu vezu i ohrabruje sve nas", rekao je ministar.

Ministar Le Drijan se osvrnuo i na neka aktuelna francusko-italijanska pitanja koja tek treba da se rešavaju, kao što je projekat alpske železničke veze vredan 10 milijardi evra koji je podelio rimsku koaliciju, i u vezi koje je francuski ministar rekao da je ova zemlja "vrlo usredsređena na kalendar i na poštovanje rokova od kojih i zavisi evropsko finansiranje celog projekta, kao i da italijanska vlada mora brzo doneti potrebne odluke", prenosi Blumberg.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsulatcije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je prošle nedelje na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom "skoknuo" do Francuske kako bi se sastali sa "vođom "žutih prsluka" i kandidatima na izborima za Evropski parlament.

"Vetar promene prešao je preko Alpa", poručio je Di Majo tada na društvenoj mreži.