U BAČKOJ je splasnulo interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva. Generalni konzulat Mađarske u Subotici otkazao je ovih dana prijem zahteva u Mađarskom kulturnom centru "Nepker" u Kuli, jer nije bilo dovoljno prijavljenih. U Bogojevu, selu sa većinskim mađarskim stanovništvom u opštini Odžaci, skoro svi meštani su obezbedili dvojno državljanstvo - i zahvaljujući tome otišli u inostranstvo.

Saradnici mađarskog konzulata su ranije svaka dva-tri meseca dolazili u kulski "Nepker" kako bi olakšali postupak za dobijanje dvojnog državljanstva tako što zahtevi nisu morali da se predaju u Subotici ili u nekom od naselja u Mađarskoj.

- Dolazak bi i ovog puta bio opravdan da je bilo barem 50 onih koji žele da se upišu u mađarsko državljanstvo, ali ih se javilo upola manje. U Kuli posle ovoga više neće biti moguće da se prilaže dokumentacija za mađarski pasoš, a od aprila predstavnici konzulata neće odlaziti ni u druge gradove izvan Subotice - predočio je Danijel Benedek iz "Nepkera".

Prema njegovim rečima, dvojno državljanstvo je dobilo 90 odsto pripadnika mađarske zajednice u kulskoj opštini, u kojoj čine osam odsto stanovništva. U poslednje vreme, kako je rekao, javljaju se oni koji bi da dođu do mađarskog pasoša, ali ne znaju mađarski jezik, iako ispunjavaju uslov da su im preci rođeni u Austrougarskoj do 26. februara 1921. godine, ili tokom Drugog svetskog rata u Bačkoj za vreme mađarske okupacije, od 11. aprila 1941. do 20. januara 1945. godine. Reč je o potomcima iz mešovitih brakova, koji uprkos tome što im je jedan od roditelja mađarske nacionalnosti, nisu naučili mađarski.

Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa ističe da je mađarski pasoš, koji omogućava lakše putovanje i zapošljavanje s obzirom na to da je Mađarska članica EU, opustošio ovo selo.

- Meštani su masovno otišli u Nemačku i Austriju, gde u Beču rade uglavnom u industriji mesa. Mnoge žene sa mađarskim pasošem našle su posao u ovim zemljama kao negovateljice starijih osoba. Selo su napustili čak i oni koji su imali poslove u Luci Bogojevo, u Pošti ili Domu zdravlja, ili su posedovali njive, traktore i automobile - navodi Rupa.

U "Nepkeru" ne primaju više zahteve

Međutim, i Rupa i Benedek uzeli su mađarski pasoš, ali za razliku od većine, oni ga ne koriste. Rupa kaže da je vlasnik dvojnog državljanstva postao zbog sina, ali se ispostavilo da ni njegov naslednik, koji je završio ekologiju i studira medicinu, ne želi da ide "preko". Benedek ostaje u Kuli, gde se bavi poljoprivredom, a mađarski pasoš je, kako kaže, uzeo samo zato što je Mađar.

SUBVENCIJE ZA OSTANAK

DVOJNO državljanstvo je dobrodošlo i onima koji ostaju u Vojvodini, jer im je omogućilo da dobiju subvencije iz fondacije "Prosperitati", koje Vlada Mađarske dodeljuje poljoprivrednicima, vlasnicima malih trgovina, ili početnicima u biznisu, kao i za kupovinu seoskih kuća. Subvencije se kreću od 10.000 do 15.000 evra, ali je problem, napominje Rupa, što korisnici moraju da obezbede 20 odsto učešća, a to mogu samo malobrojni.