ČLANOVI udruženja "ZOO Planet" iz Niša i Zavod za zaštitu prirode tragaju za vlasnikom pitona koji je pronađen u korpi za smeće u centru grada. Telo pitona pronašli su učenici i alarmirali udruženje, koje je uz pomoć svojih volontera dežuralo pored korpe dok nisu obučene ekipe Zavoda za zaštitu prirode došle da ga pokupe. Dušan Stojanović iz pomenutog Udruženja kaže da vlasniku sledi kazna i mole pomoć svojih sugrađana da se on pronađe.

- Da li je neko hteo da se našali ili zaplaši učenike, nije nam poznato, ali se svakako ljubimci tako ne sahranjuju. Pretpostavljamo da ovaj piton nema papire, odnosno da je ilegalno nabavljen - kaže Dušan Stojanović, i dodaje da u Srbiji ima izvestan broj nelegalnih odgajivačnica egzotičnih životinja.

Postoji procedura šta se i kako može uvesti.

- Egzotične životinje nisu toliko popularne u Nišu, ali znamo da ima dvadesetak vlasnika koji ih drže i nije reč samo o zmijama - dodaje on.

Ovakav čin vlasnika pitona osudili su mnogobrojni ljubitelji životinja koji ističu da svaka životinja zaslužuje da bude adekvatno pokopana, a ne "odbačena kao smeće".