“USRED zime, kam mu vreme nije”, zrenjaninska komisija za raspodelu državnog zemljišta okončala je u četvrtak posao i paorima iz najveće banatske opštine izdala rešenja o korišćenju nešto preko 13.500 hektara državnih oranica.

- Već šestu godinu licitacija zemljišta održava se kasno, što znači da nemamo dovoljno vremena da je pripremimo. Uz to, ne poštuje se ni plodored, jer kada u ovom vremenu dobijemo parcele, na njima ne može da se gaji pšenica - kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Većina parcela izlicitirana je po početnim cenama, što je slučaj za katastarsku opštinu Zrenjanin. Poljoprivrednici nisu krili da su se dogovorili i tako uspeli da svakom obezbede zakup između 3 i 4 hektara.

Međutim, u katastarskim opštinama Lazarevo, Perlez, Klek i Melenci bilo je “debelog nabijanja” i početne cene višestruko su uvećane. U Lazarevu čak četiri puta, pa je za neke njive zakup dostigao 69.000 dinara po hektaru! Ni zakupci nisu mogli da objasne ekonomsku logiku i šta je uz ovakvu cenu arende isplativo sejati...

Predsednica komisije za izdavanje državnog zemljišta Nataša Tomović ističe da je licitacija protekla u najboljem redu. Jedina žalba upućena je zbog sumnje da pojedinci uzimaju oranice koje zatim izdaju u podzakup. Međutim, Tomović kaže da to nije u nadležnosti komisije i da je poznato “ko se time bavi”.

Ovogodišnju licitaciju obeležila su i dva zanimljiva nadmetanja za izdavanje po 30 hektara zemljišta u Kleku i Stajićevu, na 30 godina, radi zasada voća. U Kleku, dvojici mlade braće, uspešnih i dokazanih poljoprivrednika, za voćnjak čija investicija je vredna milion evra, konkurencija je bio penzioner star 70 godina.

NAMEŠTALjKA

U STAJIĆEVU, pobedu je odneo sin lokalnog funkcionera u agro sferi, koji je jedini “pretpostavio” da je potreban elaborat sa biznis planom za voćnjak. I, sačinio ga u roku od pet dana, koliko je trajao konkurs za licitaciju.

- U oglasu se, međutim, ne zahteva taj plan, a o dugoročnom zakupu državnog zemljišta radi investicije, inače, odlučuje Ministarstvo poljoprivrede, pa ćemo se žaliti na ovu očiglednu “nameštaljku” - poručuje Kleut.