Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora sa oko 34 odsto osvojenih glasova, objavio je portal ActuLyon

Nalog medijske kuće Frontiere na platformi X prenosi da je nereda bilo i u Renu i Rije le Papu, a prenosi se i da je nereda bilo u predgrađu Pariza Bobinji.

Prema poslednjim podacima, u današnjem prvom krugu parlamentarnih izbora, Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,5 odsto, Novi narodni front (odnosno koalicija ujedinjene levice 28,5 odsto), a centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je na trećem mestu sa 22,1 odsto, a republikanci su četvrti sa 9,7 odsto.

Drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora održaće se 7. jula.

Podsetimo, u Francuskoj se danas završeni parlamentarni izbori koji su bili napeti do samog kraja. Makron je na evropskom samitu u Briselu rekao – nakon upozorenja prošle nedelje da Francuska rizikuje “građanski rat” ako RN na čelu sa Marin Le Pen ili levičarska koalicija "Novi narodni front" dođu na vlast – da je u zemlji oslobođen "nesputani rasizam i antisemitizam". Makronove pristalice u zemlji i inostranstvu su ovo okarakterisale kao "grešku", iz bojaznosti da će "Nacionalno okupljanje" nastaviti uspon.

Vanredni parlamentarni izbori

Izbore je raspisao Emanuel Makron iznenada nakon što je njegova stranka "Preporod" pretrpela poraz od krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Oboren rekord izlaznosti do 17 časova

Skoro 49 miliona francuskih birača je danas u prvom krugu parlamentarnih izbora biralo 577 poslanike Narodne skupštine od 4.000 kandidata. Kako je "Blic" pisao, do 17 časova je glasalo 59,39 odsto birača, što je rekordna izlaznost u prvom krugu od 1978. godine.