"U Republici Srpskoj, kao i Bosni i Hercegovini, između ostalih, sloboda nacionalnog  opredjeljenja i izjašnjavanja je zagarantovana!", rekla nam je Čavka.

Ona je podsjetila na činjenicu da izborna i druga pravila ne dozvoljavaju da kandidati, odnosno aplikanti na konkursu tokom jednog izbornog procesa ili trajanja mandata mijenjaju nacionanu pripadnost i drugačije se izjašnjavaju, te da ona to nije prekršila.

"Dakle, to nisam prekršila. Očigledno je da tu ništa ne može biti sporno, jer ispunjavam i sve druge uslove konkursa. Komisija za izbor i imenovanje  NS RS me je ocijenila kao najboljeg kandidata iz reda bošnjačkog naroda, a 46 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske je glasalo za moje imenovanje za člana UO RTRS iz reda bošnjačkog naroda", poručila je ona.

Podsjetimo, nakon što je NS RS imenovala Čavku ispred reda Bošnjaka, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a ovo pitanje biće na redu sjednice koja će biti održana danas u Banjaluci.

Kako nam je tada kazao Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, oni će na sjednici tražiti da Čavka dokaže da je Bošnjakinja.

"Ona se po našim saznanjima dosad izjašnjavala kao Srpkinja. Slijedeći te informacije Klub Bošnjaka je odlučio da pokrene veto da bi se utvrdilo ko je u stvari Dragana Čavka, je li Bošnjakinja ili nije. Mi ne znamo njenu nacionalnost", rekao je tada Tabaković za "Nezavisne novine".

Na ove izjave, Čavka odgovara:

"Ova pretjerana pompa koja se podigla oko mog imenovanja, nekome je vjerovatno potrebna i poslužila je da se narod nečim zabavi da se ne bi pričalo o ozbiljnijim temama i većim problemima".