Viši savetnik predsednika SAD Ejmos Hokstajn (Amos Hochstein) rekao je da su cene nafte "još uvek prevelike za mnoge Amerikance" i da bi voleo da ih vidi "još malo smanjene".

Govoreći za Fajnenšel tajms u ponedeljak, Hokstajn je naveo da će SAD "nastaviti da kupuju do naredne godine, dok ne procene da strateške naftne rezerve imaju potreban obim da služe svojoj izvornoj svrsi energetske sigurnosti", prenosi Arab njuz.

Ministarstvo energetike kupuje oko tri miliona barela nafte mesečno za strateške rezerve nakon što je prodalo 180 miliona barela 2022. godine, posle početka rata u Ukrajini. Ovaj potez bio je pokušaj da se smanje cene benzina koje su porasle na više od pet dolara po galonu, ali je takođe smanjio rezerve na najniži nivo u poslednjih 40 godina.

Ranije ovog meseca ministarka energetike Dženifer Granholm rekla je za Rojters da bi SAD mogle da ubrzaju dopunjavanje strateških rezervi do kraja godine.

Svaka odluka o izvlačenju nafte iz strateških rezervi u narednim mesecima, koju je američki predsednik Džozef Bajden koristio više nego bilo koji od njegovih prethodnika, ponovo bi naljutila republikance, koji su ga optužili za "političku zloupotrebu" zaliha nafte.

Cene benzina u SAD trenutno iznose u proseku 3,45 dolara po galonu, prema podacima američkog udruženja vozača, što je nešto manje nego prošle godine, ali je i dalje oko 50 odsto više u odnosu na vreme kada je Bajden došao posle Donalda Trampa na mesto predsednika 2021. godine.

Uprkos njegovoj ograničenoj mogućnosti da utiče na cene, mnogi vozači okrivljuju aktuelnog demokratskog predsednika za prevelike cene goriva na pumpama.