Kako je navedeno u optužnici, Belivukov klan likvidirao je Gligorijevića jer su, navodno, saznali da on odae saznanja o kretanju i planovima pripadnika Belivukove grupe, kao i da planira da, sa pripadnicima suparničke navijačke i kriminalne grupe, ubije Veljka Belivuka snajperskom puškom.

Tužilaštvo navodi da je Belivuk doneo odluku da ubiju Gligorijevića, kog su u međusobnoj komunikaciji zvali nadimkom Ronin. Plan je bio da Gligorijevića namame pričom o povoljnoj kupovini droge.

On se, prema navodima optužnice, našao sa okrivljenim Markom Budimirom oko 12 sati u blizini Beton hale, da bi ga Budimir potom odvezao u zloglasnu kuću u Ritopeku u kojoj je klan, navodno, ubijao svoje žrtve i uništavao tela. Kako je navedeno, po dolasku Gligorijevića u Ritopek tamo su bili Veljko Belivuk, Vlade Draganić, okrivljeni saradnici Nikola Spasojević i Srđan Lalić, Nebojša Janković i Miloš Budimir, koji su u radnim jutarnjim satima ubili Gligorijevića.

Potom su, navedeno je, telo isekli na komade, nožem mu na leđima urezali reč "izdaja", a potom ga fotografisali. Telo je nakon toga isečeno na manje delove i samleveno u industrijskoj mašini za mlevenje mesa koja se nalazila u kući u Ritopeku, nakon čega su pripadnici klana samlevene delove tela bacili u Dunav, a lične stvari ALeksandra Gligorijevića polici benzinom i zapalili.

Nakon ubistva uklanjali su tragove zločina tako što su, navodi tužilaštvo, obrisali prostor različitim hemijskim sredstvima.

Lalić detaljno govorio o ubistvu

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić, koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom i dobio blažu zatvorsku kaznu u zamenu za infomacije, tokom sudskog postupka u kom je bila prethodna predsedavajuća sudija, govorio je detaljno ubistvu Aleksandra Gligorijevića.

Objasnio je da je Gligorijević bio dugogodišnji navijač i blizak sa Belivukom. Kako je rekao, Gligorijević se u junu 2020. godine pojavio na stadionu i Belivuku i Miljkoviću rekao da se sprema njihova likvidacija hicima iz snajpera na nekoj od narednih utakmica, a takođe im je otkrio i odakle bi trebalo da se puca ka južnoj tribini.

Dodao je da su "neki momci stupili sa Gligorijevićem u kontakt" i rekli da su spremni da prodaju likvidatore za novčanu naknadu od 100.000 evra, kao i da će da ih dovedu žive.

- Kao dokaz je doneo crni snajper. To je bilo jedino oružje koje je, ako se ne varam, zaplenjeno na stadionu i koje je namerno tu ostavljeno. Janković je izvršio proveru oružja i zaključio da to oružje nije adekvatan izbor za takav zadatak, da njime ne bi moglo da se dobaci od lokacije koja je navedena kao mesto na kom će da se nalazi snajperista i to je celu priču dovelo u sumnju. Mislili su da Gligorijević igra duplu igru i da je njegov cilj da namami Veljka i Marka da bi negde bili ubijeni. Tih dana Veljko od mene zahteva da ozvučim "golf 5" koji je dugo stajao na stadionu i koristio se za zadatke. Belivuk je auto dao na zajam Gligorijeviću da bi ga proverio. Nekoliko dana kasnije Belivuk je bio vidno uzrujan. Mislim da je ta opservacija Gligorijevića dovela do zaključka da laže - rekao je Lalić.

Kako je objasnio, "tada je doneta odluka da je Gligorijević izdajnik i da treba da bude likvidiran". Belivuk i Miljković su sve okupili i dali im instrukcije. Za namamljivanje su bila zadužena braća Budimir. Ponudili su Gligorijeviću da povoljno kupi određenu količinu droge na odloženo plaćanje. Oko podneva 16. juna Gligorijević se, po dogovorenom planu, našao sa Markom Budimirom kod Beton hale na mestu gde nema kamera.

Marko ga preuzima svojim "smartom" i vozi ga ka kući u Ritopeku. Za pratnju smo bili zaduženi Marko Miljković i ja. Svrha naše pratnje je bila da budemo sigurni da Gligorijevića ne prati policija ili neko iz suparničke grupe. Miloš Budimir, Belivuk, Draganić Janković i Spasojević čekali su u Ritopeku sakriveni na tavanu. Javili su nam da je savladan, skinuli su ga u donji veš. Kleo se da nije ni u kakvoj vezi s izdajom. Rekao im je da će da zažale zbog svoje odluke. Ja sam tada prvi put video kuću u Ritopeku - dodao je

Gligorijevićeve stvari Lalić je bacio u reku, a njegov telefon sa kriptovanom "SKaj" aplikacijom, prema instrukcijama, ostavio na stadionu.

- Predveče sam prvi put parkirao u dvorištu kuće. Popeo sam se na sprat i video Veljka, Marka, Jankovića u radničkim kombinezonima na tregere, krvavim. Veljko je bio uzrujan, možda zato što je dugo znao Gligorijevića. Rekli su mi da nisu stigli da realizuju poslednju fazu, odnosno da spuste džakove sa ostacima pokojnog Gligorijevića do reke i da im pomognem. Prvi put sam ušao u skrivenu prostoriju i video je uživo. Mojim vozilom odlazimo, džakovi su u gepeku - ispričao je.

Kako je objasnio, Miloš Budimir i Vlade Draganić ušli su u reku da prospu ostatke pokojnog Gligorijevića, tako što su skalpelom rasparali džak sa donje strane. Kod jednog sasušenog potoka je sa Draganićem spalio džakove iz kojih su izručili ostatke tela Gligorijevića.

- Miljković je par dana kucao sa Gligorijevićevog "Skaj" aparata i dopisivao se sa njegovim drugom Ljubom koji je posumnjao da se ne radi o Gligorijeviću i tražio je sliku i glasovnu poruku, na šta je Miljković odgovorio "Je l' me nameštaš?" i ugasio aprat. Dobili smo instrukcije da, ako neko dođe da pita za Gligorijevića, kažemo da ništa ne znamo i da se iznenadimo ako neko kaže da je nestao - zaključio je Lalić priču o Gligoriejviću.

O ubistvu "propevao" i Spasojević

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, koji je takođe potpisao sporazum sa tužilaštvom, na jednom od ročišta govorio je o ubistvu Gligorijevića.

- Veljko je rekao da im trebam. Rekao je da pravim buku i da kosim travu u kući u Ritopeku i da ću da se iznenadim ko je u pitanju. Ja nisam ni mogao da pretpostavim ko je. Došao sam rano ujutru na stadion sa "folcvagen kedijem" žute boje. Na stadionu su bili Veljko, Marko i nekoliko navijača. U neko doba krećemo sa stadiona. Veljko je rekao da će Marko da ga vozi s druge strane blindiranim vozilom. Ja sam krenuo pešaka jer je "kedi" bio ispred glavne kolske kapije. U tom trenutku oni kreću blindom i ja sam video da skreću ka Autokomandi. Ušao sam u auto i pošao na dogovoreno mesto, do pešačkog mosta koji vodi do Kliničkog centra. Veljko dolazi posle 10 minuta i krećemo put Ritopeka - dodao je.

Veljko mu je, kako je ispričao, rekao da je u pitanju Aleksandar Gligorijević Puki i da će da ga ubiju jer je planirao Belivukovo ubistvo snajperskom puškom sa zgrade u blizini stadiona. Parkirali su se kod Ikee, gde su sačekali vlasnika kuće u Ritopeku Vlada Draganića, a ubrzo je došao i Miloš Budimir.

Svi smo prešli u Draganićev auto. Draganić je vozio, Veljko je bio suvozač, a Budimir i ja smo bili na zadnjem sedištu. Poneo sam motornu testeru da pravim buku kad budu otimali Gligorijevića i prebacio sam je kod Draganića u auto. Na pola puta smo pokupili Nebojšu Jankovića Hela, kod raskrsnice za Grocku. Ušli smo u kuću i popeli smo se na prvi sprat, pošto u prizemlju u tom momentu nije bilo ništa. Gore je bio sto i jedan trosed ili dvosed. Objašnjavali su ko će šta da radi kada Marko Budimir Kantona doveze Gligorijevića. Meni je dodeljena uloga da kosim travu. U momentu kada budu došli Budimir i Gligorijević, kad čujem da se zatvaraju vrata od kuće, trebalo je da krenem da kosim. Gligorijević je trebalo navodno da obeleži neki skank. Stavili su crne torbe i ne znam šta su sve natrpali u njih - objasnio je Spasojević.

Cilj je bio, kako je ispričao, da Glogorijevića odvedu na prvi sprat kuće. Nebojša Janković je, prema njegovoj priči, uzeo pištolj sa prigušivačem iz bunkera i sa pištoljem je trebalo da sačeka na stepeništu kako bi, u slučaju da nešto krene po zlu, ubio Gligorijevića. Belivuk, Miljković i Draganić je trebalo da izlete iz soba i savladaju ga sa Milošem Budimirom koji je čekao pored torbi.

- Posle dogovora sam sa Draganićem otišao do kotlarnice blizu garaže. Uzeli smo kosilicu i motalicu za kabl. Prošlo je neko vreme i javljeno je da Budimir uskoro stiže. Čekao sam da dođe "smart" kako bih krenuo da kosim kad uđu. U jednom momentu sam čuo vozilo kako ulazi u dvorište, zatvaranje kolske kapije, vrata auta... Posle sam čuo tup udarac u kući. Posle sam video čoveka sa lisicama na rukama na leđima, bez majice, samo sa prebačenim duksom preko glave. Uveli su ga u garažu. Ja sam samo nastavio da kosim. Marko Budimir je potom otišao, a Draganić mi se pridružio neko vreme u košenju trave. Veljko, Janković i Budimir bili su dole u garaži, tamo sam ih i zatekao. Tada sam se uverio da je u pitanju Gligoriejvić. Najlon je bio razvučen, a on je bio u donjem vešu licem okrenut ka patosu. Usta su mu bila zalepljena sivom trakom, mumlao je "Veljo, nisam ja, majke mi" - ispričao je Spasojević.