''Niko ovde nije zato što mi je brat od tetke ili što ima lepu frizuru'', poručio je selektor i na pitanje novinara prokomentarisao to što su na spisku i trojica igrača iz domaće lige.

''Što se tiče igrača iz domaće lige, dočekali su šansu s pravom i ovo je dokaz da ih pratimo. Od njihove forme, ponašanja, profesionalnog odnosa zavisi da li će biti u konkurenciji. Nijednom igraču vrata reprezentacije nisu zatvorena. Oni koji sada nisu na spisku, nisu otpisani.

Ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno.

A ako vam se već nađe ime na širem spisku, to dovoljno govori da treba da nastavite da trenirate još više, da budete još bolji, da vam to bude vetar u leđa''.

Javnost zanima zašto na spisku nema Radonjića, Erakovića...

''Već sam objasnio. Ne pratim ambijente ni tuđa razmišljanja, ali kad ste već to pomenuli. Da ste na mom mestu, 99 posto vas bi uradili isto. Ne smete navijači da gledate, sa strašću, što se kosi sa nekom etikom. Nema neke euforije što se spiska tiče, što znači da smo bili u pravu.

Nemam nameru da govorim o igračima koji nisu na spisku. Ono što mogu da kažem da su to divni momci. Da nikome vrata reprezentacije nisu zatvorena. Odlični su profesionalnci. Odluka je takva kakva je, na osnovu nekih parametara, statistika... Nema nikakvih ličnih problema ne daj Bože. Nije samo on, naravno. I drugi igrači koje ste navikli da vidite u reprezentaciji nisu tu iz potpuno opravdanih razloga.

Nemam šta da krijem i da pravim teorije zavere. Imam odličan odnos sa igračima, kao i oni sa mnom. Kako je rekao, da li je rekao. U to ne ulazim. Pretpostavljam da bi se odazvao kada bi stigao poziv. Nemam problem sa Radonjićem, cenim ga puno i neke stvari su jednostavno nedovoljne da bi bio ovde. Vi svakako više vodite o tim stvarima. Želim mu brz povratak u reprezentaciju, a on to mora da dokaže i pokaže'', rekao je selektor.

A što se tiče Erakovića?

''Da bi neko došao, neko mora i da ode. Moja vizija je da na spisku bude šest centralnih bekova i moja odluka je takva kakva je. Erakovića izuzetno cenim, on je budućnost fudbala i nije ovo kraj za njega u reprezentaciji. Ne zaboravite da su tu dva nova imena – Spajić i Stojić. Ići sa 8-9 štopera je potpuno iluzorno. To nam ne treba, ni meni, a ni ekipi. Mogu da razumem razočarenje i ljutnju. I ja sam bio ljut kada ne pobedim Bugare, pa me niko ne pita. 

Ali, ovde zaista ne postoji neki lični sukob, niti će postojati dok sam ja selektor. Pozive sam slao zbog kvaliteta koje poseduju, nikako iz prijateljskih i kumovskih razloga. To oni znaju, javnost zna, a znam i ja. Zato mirno spavam. 

Ta relacija između trenera i igrača mora da bude na tom nivou. Tako će vam igrači verovati. I da je Eraković tu sa nama, neko bi morao da otpadne sa spiska. Evo, recite mi koga na njegovo mesto? Da ne zaboravim da čestitam našim klincima na Kipru. Čestitke Damjanoviću, njegovom stručnom štabu i klincima na plasmanu u polufinale. Bio sam tamo, nije bi teško i nekoliko igrača, ne bih o imenima, su pokazali da ne bi trebalo da brinemo. U suštini, trebalo bi mnogo da brinemo, ali imaju potencijal za velike stvari'', rekao je Stojković.