12.1 C
Bijeljina
субота, октобар 5, 2024
NaslovnaMagazinŽivotinjeMisteriozna kuga ubija ova morska stvorenja: U nekim oblastima već su potpuno...

Misteriozna kuga ubija ova morska stvorenja: U nekim oblastima već su potpuno istrebljena

Datum:

Misteriozna kuga raširila se među morskim ježevima širom planete. Oni izumiru takvom brzinom da su u nekim oblastima sveta skoro potpuno istrebljeni, pokazuje nova studija, a prenosi Independent.

Studija objavljena u žurnalu Current Biology otkrila je da su dve vrste morskih ježeva – Diadema setosum i Echinothrix calamaris – možda skoro nestale u nekim delovima Akapskog zaliva, Crvenog mora, Omanskog zaliva i Zapadnog indijskog okeana.

Smrti su pripisane jednoćelijskom mikroorganizmu nalik jajetu sa dodacima nalik kosi, koji izaziva da ježevi gube bodlje, da im se raspada tkivo i da posle dva dana umiru.

– Masovno izumiranje je srceparajuće. Ovo su životinje koje znamo i mnogo volimo. Kada se zaraze, cele porodice morskih ježeva postaju crne, a njihove bodlje postaju duge i oštre, ali kada umru, gube bodlje i tkrivo, pa se vidi njihov beo skelet. Izgledaju skoro kao izbeleli korali, ali još gore – rekao je za Indipendent dr Omri Bronstajn, pomorski biolog sa Univerziteta u Tel Avivu i glavni autor studije.

Jedan od najgorih pomora morskih ježeva desio se u Karipskom moru 1983. Tada je bila pogođena vrsta Diadema antillarum. Naučnici tada nisu uspeli da otkriju uzrok toga jer je tehnologija bila lošija nego danas.

Do novog pomora u Karipskom moru došlo je 2022, a sledeće godine se slično dogodilo i u istočnom Sredozemnom moru. Otkriveno je da je isti patogen kriv. On se sad raširio i po Bliskom istoku, a predstavlja i pretnju za ceo Indo-Pacifik, upozorili su naučnici.

Reklame

Povezane vijesti

Ajkula snimljena u jezeru na Floridi

Ajkule su primijećene u jezerima na Floridi nakon što...

Neuhvatljivo planinsko stvorenje pronađeno u Brazilu FOTO

Na udaljenoj planini u severnom Brazilu naučnici su uspeli...

Jezivi zvuci iz Marijanskog rova konačno objašnjeni nakon 10 godina

Ti čudni zvuci podsećaju na naučnofantastične svemirske brodove, a...

Marli nije običan mačak, zato je dobio laskavu titulu

Mačak Marli koji pruža podršku ženama žrtvama trgovine ljudima...

Nema hrane, moramo odstrijeliti 200 slonova: Ima ih previše

HARARE - Zimbabve će uloviti 200 slonova kako bi...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име