Nedeljnik „Radar“ nedavno je otkrio da je obdukcija pokazala da je Dragijević umro nasilnom smrću, o čemu svedoče brojne povrede koje je imao na telu. Ipak, policija je u saopštenju navela da je Dragijević umro prirodnom smrću, te da mu je kobnog 6. aprila pozlilo u policijskoj stanici i da je Hitna pomoć po dolasku na lice mesta mogla samo da konstatuje smrt čoveka.

Dok su u saopštenju tvrdili da su pravovremeno reagovali, te pokušali da pruže prvu pomoć Dragijeviću, ispostavilo se da su ga upravo policajci brutalno pretukli i naneli mu povrede koje su dovele do smrtnog ishoda. I dok MUP danima ćuti o slučaju smrti pritvorenika u policijskoj stanici, Više javno tužilaštvo u Zaječaru govorilo je da im nije stigao nalaz.

Juče im je konačno stigao nalaz, ali su samo kratko saopštili da će se o istom oglasiti kada ga razmotre.

U iščekivanju bilo kakve reakcije bilo koje institucije povodom smrti muškarca kojeg su državni službenici mučki pretukli u stanici, Sanja Radivojević, viša pravna savetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava navodi, navodi da uopšte nije poenta da li je VJT dostavljen obdukcioni nalaz ili ne.

„Ako oni imaju informaciju iz medija, a imamo je svi, oni su dužni da po toj informaciji postupe po službenoj dužnosti. Informacija je da je izvršeno teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, dakle zaprećena je kazna od 40 godina pa i doživotna. Sve i da nije tako, postavlja se pitanje iz kog razloga VJT Zaječar nije prethodno dobilo informaciju od mrtvozornika, koji je konstatovao prirodnu smrt, ako je to lice, tada leš, imalo povrede, takođe i od policijskih službenika iz PU u Boru, i Sektora unutrašnje kontrole. Oni su svi morali biti obavešteni i sigurno da jesu o smrti za vreme policijskog zadržavanja“, navodi Radivojević i dodaje da VJT u Zaječaru ne može da ima izgovor da nije obavešteno, ako su svi obavešteni sredstvom javnog informisanja.

„Dužni su da na osnovu te informacije sami pozovu Institut za sudsku medicinu i zatraže da im se odmah dostavi ta informacija. Gomila je tu pitanja, jer nije samo Institut bio dužan da obavesti tužilaštvo, već još tri učesnika“.

Mediji su došli u posed i nezvanične informacije da sada preminulom Daliboru Dragijeviću nije bilo određeno ni zadržavanje u trenutku kada je nastupila smt.

„Takvu informaciju imamo i mi, takođe iz neformalnih izvora, i to su indicije i sve je na nivou špekulacije. Važno je da se utvrdi u kojoj vrsti detencije je bilo to lice, ali o kakvoj god detenciji da se radi, da li pritvor, da li zadržavanje ili usputni boravak u policijskoj upravi u službenim prostorijama, ni u jednom slučaju nije smelo da se dogodi ovako nešto. Isti je značaj odgovornosti u bilo kom slučaju i jako je važno da se to utvrdi“, navodi naša sagovornica.

Ono što je u ovom trenutku važno, a to tužilaštvo jako dobro zna, jeste segment hitnosti i delotvornosti, kaže viša pravna savetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„Tužilac je bio neodložno u obavezi da postupi onog trenutka kada je u medijima ta informacija postala javno dostupna ili kada je za nju saznao neformalno. Na to ga obavezuje Zakonik o krivičnom postupku, protokol Republičkog javnog tužioca u Srbiji i međunarodni standardi koji se izvlače iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Obaveza je tužilaštva da sprovede samostalno, nezavisnu, delotvornu i hitnu istragu da li su službena lica prekoračili svoja ovlašćenja, tukli tog čoveka i prouzrokovali njegovu nasilnu smrt. Nema opravdanja, ne može tužilac reći da čeka nalaz obdukcije jer ga profesionalno obavezuje da postupa bez obzira da li je njemu zvanično poslato na adresu tužilaštva ako je u medijima ta informacija javno dostupna“, kaže Radivojevićeva.

Priveden zbog pomaganja bratu

Podsetimo, Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, kao i njegov otac Rade, uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali uhapšenom za ubistvo male Danke da nakon zločina premesti telo, gde ga je navodno ostavio. Dragijević je priveden u subotu, a preminuo u noći između subote i nedelje.

Saopštenje policije bilo je sledeće – „D. D. je preminuo „prirodnom smrću“.

U saopštenju MUP od 7. aprila dalje se navodi i da je osumnjičenom u ranim jutarnjim časovima „pozlilo“ i da je „uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru, koji su pokušali reanimaciju, D. D. u 3.10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt“

Ipak, veštačenje Instituta za sudsku medicinu u Beogradu je, međutim, pokazalo da Dragijević nije umro prirodnom smrću, već od posledica batinanja, čiji su tragovi bili jasno vidljivi i detaljno opisani u nalazu veštaka.

Da podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.