"Micotakisova vlada zaoštrava još jednu homogenu državu i tradicionalnog prijatelja Grčke, pošto je premijerova sestra Dora Bakojanis predložila Parlamentarnoj konferenciji Saveta Evrope predlog za integraciju Kosova, koji je konačno izglasan", stoji u prvim reovima teksta čiji je naslov "Sramota".

Podseća se da je čletiri od pet grčkih poslanika glasalo je za pridruživanje tzv.Kosova Savetu Evrope, protiv čega je Srbija bila i ostala izričito protiv. Grčki list zatim navodi da je samo je Nina Kasimati iz Sirize glasala protiv tog predloga.

Podsetimo, Parlamentarna konferencija Saveta Evrope je sa 131 glasom "za", 29 "protiv" i 11 "uzdržanih" usvojila predlog da tzv. Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

"Dakle, ukratko, Micotakisova vlada nema problem sa otcepljenjem teritorije od pravoslavne Srbije i stvaranjem nezavisne države koja bi u bliskoj budućnosti mogla da se ujedini sa Albanijom i stvori Veliku Albaniju (ovo je krajnji cilj), ali je uznemirena ako se nešto slično dešava u Ukrajini, koja se okreće protiv druge homogene zemlje sa tradicionalnim vezama sa Grčkom, poput Rusije", piše grški portal.

Takođe se navodi da su "u Srbiji besni na Doru Bakojanis i ne samo na nju već i na celu Grčku, što nije dobro za Grke".

Grci dalje podsećaju da tzv. Kosovo nije samo region, već je reč o srpskoj teritoriji, koju Srbi kao takvu smatraju i da je ovo sve "teritorijalno sakaćenje".

"Nažalost, od svih koji su glasali, jedino je Nina Kasimati shvatila ozbiljnost stvari i posledice koje bi mogle imati po zemlju. Bilijana Padits Pilija je Doru Bakojani nazvala nepoštenom i licemerom. Ovim što radite otvorićete Pandorinu kutiju", rekla je srpska poslanica obraćajući se Bakojanisovoj, ističući da će biti posledica i po Grčku.

Pronews.gr nakraju ističe da, ako se pogleda šta se dešavalo proišlih nekoliko godina, može se reći da je Micotakisova vlada nastojala ili barem nije sprečila da se odnosi Grčke sa njenim istomišljenicima koje su istorijski stajale na njenoj strani, zapravo raspadnu.

Trenutno su Grčkoj, zaključuje se, bliže SAD i EU koje su „alergične“ na pravoslavne veze i zadovoljavaju se da ih ponište jer su bile protiv njihovih interesa.