Kompanija Balkan Gold doo podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zatev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije borata ležišta Piskanja. Ležište bornih minerala Piskanja nalazi se u ataru sela Korlaće, u neposrednoj blizini Baljevca na Ibru u Raškom okrugu, piše eKapija.

Utvrđene ukupne rezerve borata u ležištu Piskanja, kako piše u zahtevu, iznose 7.139.808 tona.

Planirana je proizvodnja koncentrata kolemanita i koncentrata uleksita od 250.000 tona godišnje. Ova proizvodnja, kako se navodi, ostvaruje se u toku prvih pet godina eksploatacije nakon čega je neophodno proizvodnju uvećati zbog toga što se u šestoj godini u proces proizvodnje uključuje fabrika borne kiseline sa godišnjim kapacitetom od 25.000 tona borne kiseline.

Projekat će se, kako piše, izvesti u okviru prostora starih Ibarskih rudnika tako da neće biti potrebno raseljavanje stanovništva u okolini projekta. Period eksploatacije je procenjen na 15 godina.

Kako su pisale Novosti 2020. godine, kanadska kompanija Erin Ventures u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla je rezerve rude bora čija je bruto vrednost veća od 2 milijarde dolara.

Kako se u dokumentu navodi, sporadična osnovna geološka istraživanja na području današnjeg ležišta borata Piskanja kod Baljevca na Ibru su vršena tokom 50-ih godina prošlog veka, dok su sistematska istraživanja zapravo započeta 1987. godine, kada su u sklopu istraživanja kamenog uglja u Piskanji otkriveni borat.

Balkan Gold je osnovan 2009. godine i u potpunom je vlasništvu Boron One Holdings Inc. koji se nalazi u Kanadi. Balkan Gold se bavi istraživanjem i razvojem potencijalnih mineralnih ležišta u Srbiji i ima eksluzivno istražno pravo, odnosno nosilac je geoloških istraživanja na istražnom prostoru ležišta borata Piskanja.

Šta se nalazi na ležištu kod Baljevca?

U okolini Baljevca, borati se nalaze u dva prostorno odvojena ležišta.

U neposrednom severozapadnom zaleđu Baljevca situirano je ležište bornih minerala "Pobrđski potok", u kome se borati već eksploatišu, dok je istočno od Baljevca i reke Ibar, u području sela Korlaće, situirano drugo ležište bornih minerala "Piskanja", koje je predmet projektom predviđenih rudarskih aktivnosti i ovog zahteva.

Katastarske parcele prostora eksploatacionog polja Piskanja se nalaze u granicama prostornog plana opštine Raška, a na prostoru eksploatacionog polja je jednim delom predviđeno građevinsko područje naselja, a drugim delom poljoprivredno zemljište.

Ležište je situirano na desnoj obali Ibra i sastoji se od dvanaest pojedinačnih rudnih tela sočivastog oblika. Najplići delovi ležišta nalaze se na dubini od 105 metara dok najdublji delovi zaležu do dubine od oko 463 metra, piše u Zahtevu.