Naime, stručnjaci sa Univerziteta Juta poželeli su da istraže kako lokalni spoljašnji faktori utiču na viđenje NLO-a, koji se od pre nekoliko godina nazivaju "neidentifikovanim pojavama u vazduhu" (UAP).

NLO-i su pojave ili objekti koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letelicama i vanzemaljcima ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema naučnih objašnjenja za opažanja.  

U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i (UAP) se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letelice i dronovi ili pak kao dobre fotomontaže.

Gde se mogu videti NLO?

Naučnici iz SAD-a su nakon pomnije analize izveštaja o NLO viđenjima u proteklih nekoliko decenija i faktora, kao što su oblaci i uslovi osvetljenja, ustanovili su da se većina "žarišta" nalazi u manje osvetljenim državama poput Vašingtona, Nevade i Novog Meksika. 

"Zapad istorijski ima ‘dobar odnos’ s UAP-om: Područje 51 u Nevadi i Rosvel u Novom Meksiku. Onda, ovde u Juti imamo ranč Skinvoker u bazenu Uinta i vojnu aktivnost na području objekta Dugway Proving Ground", rekao je geograf Ričard Medina sa Univerziteta Juta, a prenosi Science Alert.

"Ljudi ovde puno vremena provode na otvorenom tokom cele godine. Napolju su i gledaju u nebo", dodao je.

Naučnici su proučili 98.724 slučaja viđenja NLO-a koje je između 2001. i 2020. zabeležila Nacionalno sedište za prijavu NLO-a (NUFORC). Uočili su da je manje slučajeva zabeleženo na jugoistoku SAD-a i u središnjim područjima. 

Sve više moderne tehnologije na nebu

Treba napomenuti da je danas na nebu sve više moderne tehnologije koja može zbuniti promatrače, od raketa, dronova do satelita.

"Ima mnogo faktora koji mogu doprineti broju izveštaja o abnormalnim objektima", navodi geograf Simon Brever sa Univerziteta Juta. 

"Nadamo se da ćemo analizom područja na kojima su bila viđenja UAP-a pružiti neki geografski kontekst koji bi mogao pomoći u rešavanju ili razumevanju ovakvih izveštaja", dodao je.  

Istraživanje naziva "An environmental analysis of public UAP sightings and sky view potential" objavljeno je u časopisu Scientific Reports.