Bogomolja je veoma stara, ne zna se sa sigurnošću ko ju je prvi podigao i kada, ali je poznato da ju je u potpunosti obnovio despot Stefan Lazarević, a nakon toga u 19. veku i čovek po imenu Miljko, meštanin Gložana, pa od tada ova svetinja i nosi ime po njemu, iako je na samim ulaznim vratima napisano Vavedenje i smatra se da je posvećena Bogorodici.

"Manastir je nadelko poznat po mnogim znamenitostima, a u samoj crkvi nalazi se više od 40 čestica mošti svetitelja koje imaju veliku moć. U kutijicama su delići netruležnog dela tela svetitelja koji imaju čudotvornu moć. I najmanji delić ima isceliteljsko dejstvo. Prvo smo dobili mošti Svetog Jovana Šangajskog. Njegove cele mošti su u San Francisku, a prethodna igumanija je tražila da nam dostave jednu česticu. On je pola Srbin pola Rus i kao dečak od 15 godina prispeo je ovde sa grupom ruskih kaluđera emigranata, proteranih od komunista", rekla je za RINU monahinja Mihaila iz ovog manastira.

Međutim, u ovom manastiru se nalazi i ikona Majke Božije koja je u Gložane stigla iz malenog ruskog grada Ahtrike. Ispred nje su se dešavala velika čuda i iscelenja, kaže mati Mihaila. Ono po čemu je još posebna jeste da je to jedina ikona na kojoj Bogorodica u naručju nema bebe Hrista, već se u uglu nalazi krst na kom je razapet. Mihaila tvrdi da je baš to razlog što se većini onih koji joj se mole želje ispune u tako kratkom roku.

"Jednu ženu sam videla sa velikom korpom cveća u manastiru, rekla mi je da je to donela u znak zahvalnosti Majci Bojžijoj, jer su se molili njoj i ona im želju ispunila, a tada je značajno pogledala u detence koje je držala za ruku. Žena iz Beograda nam je takođe ispričala da njenoj bratanici osam meseci niko od doktora nije mogao da skine temperaturu, a onda su je doveli u manastir i nakon očitane molitve ta boljka koja je dugo trajala, nestala je kao rukom odnesena. Zato ja uvek kažem pre nego što podjete kod doktora, možete pre toga doći u crkvu", dodaje Mihaila.

Zbog svoje starosti Miljkov manastir deluje izuzetno rustično, ali ipak odoleva zubu vremena, a ne zaborvlja ga ni lokalna samuprava što je za veliku pohvalu. Opština Svilajnac pomoći će izgradnju nove crkve u manastirskom kompleksu, sa još 10.000 evra.

"Mi imamo značajne manastire na teritoriji opštine Svilajnac i godinama podržavamo i rekonstrukcije i izgradnje crkvi i pomoći manastirima. Prošle godine kada smo bili dogovorili smo se da pomognemo nešto u prethodnoj, a nešto u ovoj godini. Sada je realizovan i taj drugi deo dogovora. Finasijska pomoć došla je iz budžeta opštine za izgradnju nove crkve u Miljkovom manastiru, vidim došli su i novi monasi, što je zaista lepa slika", rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.