„Zmajevi“ su do samog finiša meča imali vodstvo i bili na korak od finala baraža, ali će Evropsko prvenstvo u Njemačkoj narednog ljeta ipak ostati samo san.

Izabranici selektora Save Miloševića u večerašnjoj utakmici polufinala protiv Ukrajine bili su bolji i opasniji rival većim dijelom meča.

U prvih 45 minuta propustili su nekoliko odličnih prilika od koji je svakako najbolju imao Anel Ahmedhodžić. U 37. minti fudbaler Šefild junajteda nakon kornera je odlično odigrao glavom, ali je mrežu Ukrajinaca u zadnji čas spasio Konopli i izbacio loptu sa skoro same gol linije.

„Zmajevi“ iz prvog dijela utakmice mogu žaliti i za situacijom iz 39. minute. Ermedin Demirović je sjajno proigrao Edina Džeku koji je bio pred golmana Ukrajine, ali je šut kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine završio visoko preko gola gostiju.

„Zmajevi“ su u istom ritmu nastavili i u drugom poluvremenu, a nagrada je stigla u 57. minuti. Loptu je u šesnaesterac ubacio Amar Dedić, a u gol Ukrajine je skrenuo Dennis Hadžikadunić i tako izazvao erupciju oduševljenja na do kraja ispunjenim tribinama stadiona „Bilino polje“ u Zenici. Bio je to ujedno prvenac Denissa Hadžikadunića u dresu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bh. tim je do kraja meča mogao udvostručiti vodstvo u 82. minuti kada je Miralem Pjanić odlično uposlio Demirovića, ali je golman Ukrajinaca krajnjim naporima spasio svoju mrežu.

Međutim, kazna za sve propuštene šanse stigla je u finišu. Prvo je u 85. minuti za 1:1 na asistenciju Konoplja pogodio Jaremčuk, a poptpuni preokret samo nekoliko minuta kasnije donio je Dovbik.

Ukrajina se tako palsirala u finale baraža koje će igrati 26. marta protiv Islanda koji je takođe večeras u polufinalu savladao Izrael. Bh. tim će 26. marta na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu igrati meč bez rezultatskog značaja protiv Izraela.