Sporazume je prihvatilo Vijeće banjalučkog Okružnog suda a izricanje presude zakazano je za ponedjeljak.

Kako je predviđeno ovim sporazumom, Grahovac bi trebalo da bude osuđen na devet mjeseci i 10.000 novčane kazne za trgovinu uticajem, a osim toga i zabranom obavljanja poslova državnog službenika na tri godine.

Kada je u pitanju Snežena Dragičević - Mitrović predviđena joj je godinu zatvora i novčana kazna od 50.000 KM i petogodišnja zabrana obavljanja poslova državnog službenika.

Sporazumom je Tubiću predvišena godina zatvora i novčana kazna od 35.000 KM za primanje mita i takođe petogodišnja zabrana obavljanja poslova državnog službenika.

Republički tužilac Žana Bojić, obrazlažući sporazume rekla je da su svi optuženi od početka priznali krivicu i iskazali kajanje, a tužilaštvo se rukovodilo efikasnošću i ekonomičnošću postupka.

Tužilaštvo smatra da će se predviđenim kaznama postići svrha kažnjavanja.

Dodala je da Mitrović i Grahovac nisu osuđivani, dok je Tubić osuđivan za ugrožavanje javnog saobraćaja, ali to nije otežavajuće jer se ne radi o koruptivnom krivičnom djelu.

Grahovcu se na teret stavlja trgovina uticajem, a Dragičević-Mitrović i Tubiću primanje mita.

Optužnica ih tereti da su od vlasnika salona ljepote u Banjaluci uzeli 5.000 KM mita da bi smanjili kaznu.

Naime, a Dragičević-Mitrović i Tubić su 7. novembra lani vršili poresku kontrolu vlasnice salona ljepote u Banjaluci i utvrđene su nepravilnosti.

Grahovca optužnica tereti  da je nakon razgovora sa vlasnicom i njenim suprugom posredovao kod "kolega" da ne unose u zapisnik obaveze i dokaze iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

Dragičević-Mitrović i Tubić su im prvo tražili 6.000 KM, a potom "snizili" na 5.000 KM.

Na unaprijed ugovorenom sastanku u kafe baru gdje su bili Dragičević-Mitrović i Tubić, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika, muškarac je ostavio kovertu u kojoj je bilo 5.000 KM obilježenih novčanica.

Dragičević-Mitrović je uzela a, a potom su ona i kolega zajedno izašli te su im prišli pripadnici MUP-a Republike Srpske i uhapsili ih 6. decembra lani u akciji "Afrodita".