Čia semenke mogu pomoći u gubitku težine zbog visokog sadržaja vlakana i proteina, što vam pomaže da se duže osećate sito smanjujući želju za hranom. Evo kako da ih uklopite u svoj meni.

Ove sićušne semenke su prepune vlakana i proteina koji će vas duže držati sitima i potencijalno mogu pomoći u smanjenju dodatnih kalorija. Takođe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u regulaciji hormona i smanjenju upale, što olakšava poštovanje smernica za ishranu.

Kako i zašto uključiti čia semenke u meni za mršavljenje

Heroj hidratacije

Kada se konzumiraju, čia semenke apsorbuju vodu i šire se u stomaku, pomažući vam da se osećate sito i zadovoljno. Ovo može smanjiti ukupan unos kalorija.

Alternativa visokokaloričnoj hrani

Koristite čia semenke kao zamenu za visokokalorične sastojke poput jaja ili ulja u receptima. Mogu se koristiti za zgušnjavanje supa, sosova i smutija bez mnogo dodatnih kalorija.

Dodavanje u obroke

Pospite čia semenke na salatu, jogurt, ovsene pahuljice ili žitarice da biste povećali sadržaj vlakana i proteina, što će vas duže održati sitim.

Regulacija nivoa glukoze u krvi

Čia semenke mogu usporiti pretvaranje ugljenih hidrata u šećer, što pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi i smanjenju žudnje za hranom.

Uključivanje u pića

Umešajte čia semenke u vodu, sok ili smuti. Oni će apsorbovati tečnost i formirati konzistenciju nalik gelu, što može pomoći u kontroli apetita i promovisati hidrataciju.

Zamena za užinu

Umesto da posežete za visokokaloričnim grickalicama, odlučite se za puding od čia semenki ili napitak od čia semena da biste obuzdali žudnju i održali osećaj sitosti između obroka.