Jedan od najlepših italijanskih gradova naći ćete na jugu Italija, u Kalabriji. Tropea je omiljena destinacija Italijana zbog spoja mora, sunca, umetnosti, kulture, gastronomije i gostoprimstva, a pre tri godine zvanično je proglašena za najlepši mali grad u Italiji. Biser Tirenskog mora nalazi se na rtu, između zaliva Gioia i Santa Eufemia.

Prepoznatljiv simbol grada je velika stena na kojoj se nalazi svetilište Santa Maria dell'Isola, ali među vrednim arhitektonskim i kulturnim lepotama naći ćete i plemićke palate iz 18. i 19. veka, zbog kojih je Tropea dobio nadimak Mala Atina u Kalabriji.

Pogled na vulkan

Manastir posećuju i mnogi hodočasnici da bi videli vizantijski portret Bogorodice iz 12. veka, koja se, prema predanju, javila episkopu u Kalabriji i upozorila ga na zemljotres. Vladika je preneo poruku meštanima koji su napustili grad da izbegnu katastrofu koja se zaista dogodila. Stepenice uklesane u stenu pre više stotina godina vode do manastira i pogleda koji se nezaboravlja. Kada dođete do vrha, možete uživati u pogledu na baštu koja se nalazi iza crkve, a imaćete i pogled na obližnju plažu i sam grad. Ako imate dovoljno sreće, možete čak i da vidite aktivni vulkan Stromboli odozgo po vedrim danima.

Glavica crvenog luka na noćnom ormariću

Pored arhitekture, Tropea je poznata i po crvenom luku, za koji se veruje da su ga doneli Feničani pre 4.000 godina. Još je i Plinije Stariji hvalio lekovita svojstva tropejskog luka kao prirodnog leka za razne bolesti. Cipolla rossa di Tropea Calabria je takođe zaštićena oznakom geografskog porekla. Lagan i sladak, ovaj crveni luk se jede svež, u salati, mariniran ili pripremljen na bezbroj načina. Nekada je bila osnova svakog nonina sofrita, aromatične mešavine luka, šargarepe i celera. Korišćen je i za lečenje prehlade, kašlja i upale grla: glava bi se prepolovila i ostavila na noćnom ormariću, blizu kreveta. Luk se koristio i za smanjenje otoka i svraba u slučaju ujeda insekata, ali i jeo za imunitet.

Aromatični gelato sladoled

Crveni luk je postao neodvojivi simbol grada, a kuvari postali njegovi ambasadori. Kuvari ga dodaju gde god mogu, uključujući i sladoled, što je prava atrakcija. Ukus i miris nisu suptilni, jaka aroma slatkog crvenog luka je veoma primetna. Ako vas put odvede u Trope, možete probati sladoled od luka u Gelateria Tonino, ali ne propustite mirnije ukuse, poput pistaća. Ali u Kalabriji ćete ovaj luk najčešće naći na tanjirima za predjelo, posut origanom, uz hleb, sir, masline i nduju – kobasicu koja se, zahvaljujući mekoj teksturi, lepo razmazuje.