Ipak, zaključeno je da proizvođači svinja koji su pretrpjeli štetu zahtijevaju da ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić i Ministarstvo do 10. februara pošalju dopis poljoprivrednicima u kojem će biti tačno navedeno kog dana će sav iznos naknade za štetu biti doznačen na njihove račune, jer je do sada isplaćeno svega 20 odsto.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je da će se proizvođači svinja, ukoliko ne bude adekvatnog odgovora od ministra, 14. februara ponovo sastati i odrediti datum za mirne proteste.
 
- Ukoliko dođe do takvog scenarija, ja ću obući radničko odijelo, uzeti očev traktor i pridružiti se poljoprivrednicima, da ih moralno podržim. Deset mejlova smo prethodnih dana poslali Ministarstvu i dobijali neodređene odgovore. Danas smo razgovarali i o početku isplate podsticaja za pšenicu od strane Grada, to ćemo početi naredne sedmice već, ali pošto nelegalna skupštinska većina nije usvojila 29. decembra rebalans budžeta, nećemo moći da isplatimo puni iznos odjednom – rekao je Petrović.
Slobodan Petrić iz Udruženja proizvođača svinja Republike Srpske naveo je da je današnji sastanak „još jedan u nizu bez dnevnog reda koji je inicirao gospodin gradonačelnik“, na kojem ništa nije riješeno, kao ni do sada.
 
- Čuli smo primjedbe na račun Ministarstva poljoprivrede, ali nismo nažalost čuli gradonačelnikova rješenja jer on ipak raspolaže usvojenim budžetom od 75 miliona KM, koji je usvojen na vrijeme. Ministarstvo je preuzelo na sebe da isplati štetu i oni će to i uraditi, kao i troškove eutanazije Civilnoj zaštiti. Do sada je, po mojim informacijama, isplaćeno 15 miliona KM, a ostaje nekih sedam-osam miliona KM. Ostatak bi trebalo da bude isplaćen do kraja februara – istakao je Petrić.
 
On je naglasio da je dobra stvar što je novi Pravilnik u pripremi i što će Ministarstvo obezbijediti značajna sredstva za subvencije za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala, u iznosu od 70 procenata.
 
- Činjenica je da se proizvodnja neće moći nastaviti u nekadašnjem obliku, trebaće ograde, zatvoreni prostori, sprovođenje biosigurnosnih mjera, a za sve to će pomoći Ministarstvo – dodao je Petrić.
 
Poljoprivredni proizvođač iz Crnjelova Nenad Nikolić kaže da želi da zna odgvor na pitanje zbog čega su štete od afričke kuge svinja isplaćene u potpunosti u Šamcu, Ugljeviku, Modriči, Gradišci, a u Semberiji, koja je najviše stradala, to nije slučaj.
- Je li se boje naroda ili imaju neku direktivu? Imao sam preko 20.000 KM direktne štete, a naplatio sam 20 odsto – rekao je Nikolić.
 
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić podsjetio je da je na području Semberije zbog afričke kuge svinja eutanazirano 40.000 jedinki, u Ugljeviku 2.600, a u Loparama nešto više od 200.
 
- Na današnjem sastanku – hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. Mi podržavamo sve poljoprivrednike, bez obzira na ono što govore i smatram da će šteta biti isplaćena onako kako je i obećano. Međutim, istina je da u dinamici ima problema, kako od strane Ministarstva, tako i od strane lokalne zajednice – naveo je Bakajlić.
 
On je istakao da ovo udruženje i dalje zahtijeva da se za poljoprivredu iz budžeta izdvaja šest odsto vrijednosti.
 
Proizvođač Trifun Đukić rekao je novinarima da su poljoprivrednici u Semberiji žrtve stranačkih prepucavanja i da je narod podijeljen.
 
- Tek 5. januara sam naplatio 20 odsto štete, a ostatak još čekam. Izgubio sam 57 svinja, ali vidim da smo žrtve stranačkih prepucavanja, poljoprivrednih udruženja, a narod je podijeljen na biznismene i seljake težake. Ljudi se prodaju za šaku novca, a to ide po našim leđima – zaključio je Đukić.