-Video sam da pada kiša i rekao: Čak je i Bog danas tužan, rekao je Ibrahimović u svom stilu.

Ovaj 42-godišnjak jedva da je mogao da igra ove sezone zbog niza povreda, jer je podvrgnut operaciji zbog dugogodišnjeg problema sa koljenom u maju 2022. samo nekoliko dana nakon što je osvojio titulu u Seriji A.

Juče je objavljeno da Milan neće produžiti ugovor, ali da je Monca zainteresovana da mu ponudi novu ulogu u Seriji A, ali je umjesto toga potvrdio da će zauvjek okačiti kopačke o klin.

-Ovo je bio veoma poseban dan za mene. Nikome nisam rekao da napuštam fudbal. Upravo sam rekao klubu da moramo nešto da uradimo za poslednju utakmicu, ali oni nisu znali da je to odlazak u penziju - rekao je Ibrahimović na konferenciji za novinare na San Siru nakon emotivne objave na terenu.

Zahvaljujem novinarima na strpljenju, sada ćete imati manje posla bez mene... Od sutra sam slobodan čovjek iz ovog svijeta fudbala. Bila je to duga karijera, zaista duga, hvala svima koji su mi dali snagu, adrenalin i emociju da nastavim.

Prolivši suze na terenu, Ibra se vratio svojoj uobičajenoj rutini u pres sali sa onim suvim smislom za humor.

-Kada sam se jutros probudio, padala je kiša. Rekao sam sebi: Čak je i Bog danas tužan.’ Čak ni moja porodica nije znala šta se danas dešava, osećao sam se kao zombi. Nisam se šalio, nisam pričao. Prije samo tri mjeseca osjetio sam paniku od ideje o penziji, ali danas je prihvatam i osećam se spremno. Malo tužno, očigledno.

Šveđanin je na oproštaju pustio suze na teren i otkriva šta je u tom trenutku mislio.

Ljudi misle da je Ibra Supermen. Pa, ja sam Supermen, ali imam i veliko srce. Gledao sam okolo, pokušavao da nađem lice koje bi mi dalo snagu, ali svi su plakali! Gledao sam igrače, plakali su. Navijači su plakali. Pogledao sam svoju ženu, mislio sam da će mi dati snage da se držim zajedno, ali tada je plakala više od ikoga.

Zahvalio je Milanu što je predstavljao svoju „drugu porodicu“ nakon dva različita boravka u klubu, od kojih su oba rezultirala Skudetom, i potvrdio da mu ovo penzionisanje do nedavno nije bilo na umu.

Samo sam rekao da je dosta, u poslednjih 10 dana. Prihvatio sam da se to neće završiti na terenu. Ono što sam danas doživeo bilo je tako divno, uspomena koju ću čuvati ceo život. Osećam se kao da moj auto vozi samo do Milanela i moramo da pronađemo nove destinacije…

Bilo je mnogo savjeta, ali sam morao da shvatim da je došao trenutak da kažem da je dosta, da uživam u svom privatnom životu i fudbalu na drugačiji način. Bilo je ponuda, ali ako je neko prihvatio ideju da stane, ponude više nisu interesantne.

Bilo je misli i na njegovog agenta i bliskog prijatelja Minu Raiolu, koji je preminuo prošle godine.

Došao sam sa velikom odgovornošću, kao pilot koji vodi ovaj tim i to mi se dopalo. Kada sam bio u SAD, nisam namjeravao da se vraćam u Evropu, ali me je Mino ubjedio. Ranije sam bio sam, ali sam djelio život sa Minom. Njegova tragedija se desila i nikada više nije bila isto. Da je on ovdje, nastavio bih da igram jer je želeo proviziju. Izvini, Mino, ali to je istina!

Stefano Pioli je medijima rekao da je pre izvjesnog vremena tražio od Ibrahimovića da se pridruži njegovom štabu, ali da napadač sebe ne vidi kao trenera. Da li se to promenilo?

-Za sada, samo želim da odvojim malo vremena i uživam u onome što sam uradio. Nije u redu donositi odluke na brzinu, trenutno je previše emocija. Želim da odmorim ljeto, razmislim pa ćemo onda vidjeti. 

Biti trener ili direktor je velika odgovornost. Kada si igrač, možeš biti svoj, ali je trener ograničeniji. Ne mogu da vozim Ferari kao trener. Pa, možda bi Ibra mogao... Hajde da promjenimo ta pravila! Ne razmišljam o napuštanju fudbala generalno, ali ako to uradim, onda moram da počnem od nule i da se popnem na ljestvici. To ne znači da ću biti vrhunski trener.

Na pitanje ko bi mogao da krene njegovim stopama i postane novi Ibrahimović, odgovor je bio neizbježan.

- Nemoguće, samo je jedan Zlatan! Kao dijete su me poredili sa Markom van Bastenom, ali on je ono što jeste i ja sam ono što jesam. Možda ima sličnosti, ali mislim da poređenja nisu tačna. Sumnjam da bismo našli drugog Zlatana sa mojim egom…

Ipak, poslednja misao je spustila tu masku.

Nisam mogao da sanjam o ovakvoj noći. Od prvog dana sam se osećao kao kod kuće uz Milana. Kada odem odavde, mnogo će mi nedostajati. Danas su izvukli pravog Ibrahimovića.

Zbog jedinstvene fudbalske magije, mistične, pomalo čarobnjačke brade, koja je njegovoj virtuoznosti i karakteru dala dodatnu notu, ostaće upamćen kao IBRAKADABRA.