Neke crnomorske luke bile su blokirane nakon što je ruska specijalna vojna operacija na Ukrajinu započela u februaru prošle godine, a velike količine ukrajinskog žita - koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji - završile su u srednjoevropskim zemljama zbog logističkih uskih grla.

To je pogodilo cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike, vršeći pritisak na vlade koje su se obratile Evropskoj uniji za akciju prije nego što su Varšava i Budimpešta donijele vlastite odluke tokom vikenda.

Poljska zabrana žitarica, koja je na snazi od subote naveče, odnosila se i na tranzit kroz zemlju. Zvaničnici su rekli da je to namijenjeno sprječavanju ulaska žitarica na poljsko tržište.

"Prvi korak, po našem mišljenju, trebao bi biti otvaranje tranzita, jer je to vrlo važno i to je stvar koju treba učiniti bezuslovno, a nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski.

Dodao je:

"U smislu brojki, sve što je prešlo poljsku granicu iz Ukrajine je oko 10 odsto svega prehrambenih dobara koje je Ukrajina izvezla", rekao je u komentarima koje je Ministarstvo poljoprivrede objavilo u aplikaciji za razmjenu poruka "Telegram".

Isporuke u Mađarsku činile su oko 6 odsto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza, rekao je, dodajući da ukrajinski tranzit hrane preko Mađarske i Slovačke nije pogođen.

Takođe je rekao da će biti dodatnih razgovora ove sedmice u Rumuniji u srijedu, te u Slovačkoj u četvrtak, prenosi "SwissInfo".