Doktrina, poznata kao papinska bula koja datira iz 15. vijeka, korištena je za opravdanje ugnjetavanja starosjedilačkog naroda širom svijeta tokom evropske kolonizacije, rekao je Vatikan u dokumentu objavljenom u službenim "Vatican News".

“U dokumentu se navodi da 'Doktrina otkrića' - teorija koja je služila kao opravdanje za izvlaštenje autohtone zemlje od strane suverenih kolonjalaca od njihovih zakonitih vlasnika - nije dio učenja Katoličke crkve”, rekao je Vatikan.

Dalje se navodi da je ukidanje doktrine djelimično podstaknuto zahtjevom kanadskih starosjedilačkih naroda tokom "pokorničkog putovanja" pape Franje u Kanadu prije osam mjeseci, tokom kojeg se izvinio za ulogu Katoličke crkve u indijanskim rezidentskim školama. Počevši od sredine 1800-ih, domorodačka djeca su bila prisiljena ići iz svojih kuća u škole gdje je cilj bio uništiti njihovu kulturu i zamijeniti je kulturom bijelaca.

Ali doktrina je nepovoljno uticala na više od samo kolonizacije kanadskih domorodaca od strane Engleske i Francuske.

To je zapravo omogućilo portugalskom i španskom kraljevstvu da uzmu zemlju i s teritorija u Africi i Južnoj Americi, pod maskom širenja hrišćanstva.

Prije kanadske posjete, papa Franjo se 2015. godine izvinio domorodačkom narodu Bolivije za kolonijalna osvajanja.

"Vatican News" objavio je tvit u četvrtak o odbacivanju.

"Dva vatikanska dikasterijuma (vijeća) izdaju zajedničku izjavu u kojoj službeno odbacuju 'one koncepte koji ne prepoznaju inherentna ljudska prava autohtonih naroda, uključujući ono što je postalo poznato kao pravna i politička 'doktrina otkrića'." stoji u tvitu, prenosi "Anadolija".