Španski teniser je branio titulu u Melburnu, ali je u drugoj rundi bolji od njega bio Mekenzi Mekdonald. Amerikanac je slavio sa 6:4, 6:4, 7:5.

Rafa Nadal dva puta je bio frustriran suđenjem Marijane, u prvom i drugom setu protiv Makenzija Mekdonalda, koji ga je pobedio u tri seta. 

Dok je sedeo, pre promene, pri 4:1 u prvom setu, Nadal je optužio glavnog sudiju da ga je požurivao sa servisom. Nadal se jako znojio u vlažnim uslovima pod krovom, bio je primoran da uzme svoj peškir posle svakog poena i vrati ga u krajnji ugao između servisa.

Međutim, Nadal je optužio sudiju da je prerano pokrenuo sat dok je uzimao svoj peškir. Tvrdio je da mu nije bilo dozvoljeno vreme da se "resetuje" između poena.

- Na svakom meču, na kraju bar mogu da se pomerim do peškira - rekao je Nadal Veljovićevoj.  

- Sa tobom, ne mogu! Svaki put kad sam u žurbi, čak i kada serviram normalno, bez peškira, vidim sat... Pet, četiri, kod tebe je uvek isto. Kod tebe nije bitno, ne mogu da uzmem peškir svaki put, on je tu na kraju terena - govorio je Rafa. 

Nadal nije dobio upozorenje za svoj ispad, jer je Veljovićeva jednostavno sedela u stolici i nepomično slušala njegove reči.

-To je nešto čega se on dotakao, ali to je stalna debata sa Rafaelom Nadalom - da li dobija previše vremena između poena? Mislim da nije preterano zadovoljan Marijanom Veljović za koju je, kako je tamo rekao, osetio da prerano pokreće tajmer u odnosu na druge. Naravno, na sudiji je diskreciono pravo kada će pokrenuti tajmer. Nadal kaže da je otišao predaleko da bi pokupio peškir - govorio je komentator Eurosporta Pit Odžers.