Reanimacija u javnosti još uvijek je rijetka, javlja se u samo oko 37 odsto svih srčanih događaja koji se događaju na javnim lokacijama, ali reanimacija je ključna tehnika spašavanja života pa šokantno djeluje podatak da pol ima značajnu ulogu u odluci prolaznika koji svjedoči nemilom događaju o tome hoće li reanimirati osobu.

Naime, žene imaju nižu stopu preživljavanja od iznenadnog srčanog zastoja, dijelom i zato što prolaznici sporije pružaju oživljavanje ženama nego muškarcima, prema studiji Evropskog kardiološkog društva (ESCAPE-NET).

Studija je pokazala da je oko 45 odsto muškaraca koji su pretrpjeli srčani zastoj u javnosti dobilo reanimaciju, dok je za žene taj procenat bio 39 odsto. Studija je takođe pokazala da muškarci imaju 23 odsto veću vjerovatnoću da će preživjeti. Kao razlog nepružanja pomoći ženama najviše se navodi nelagoda od dodirivanja ženskih grudi i strah od loma grudnog koša ili nanošenja fizičkih povreda.

Spriječiti prolaznike da daju spasonosnu reanimaciju ženi u srčanom zastoju može i to što im je neugodno da uklone odjeću s nepoznate žene kako bi imali bolji pristup mjestu gdje treba masirati, ali, kako je pokazala studija, i strah od kasnijeg optuživanja za seksualno zlostavljanje, prenosi B92.