Tužne vijesti su nam stigle prije nekoliko dana, kada je saopšteno da je preminuo Maksi Džez, pjevač grupe Faithless.

"Dao je pravo značenje i poruku našoj muzici. Bio je jedno drago ljudsko biće, imao je vremena za svakoga i mudrost koja je bila i duboka i dostupna", naveli su iz poznatog britanskog sastava.

"Ta prva rečenica: 'Deep in the bosom of the gentle night', nije moje citiranje Dilana Tomasa. To nam je nametnuo MTV jer su smatrali da je izvorni prvi stih: 'I only smoke weed when I need to', previše slikovit. Bilo je prepirki i oko stihova: 'Making mad love to my girl on the heath / Tearing off tights with my teeth', ali su oni uspjeli da ostanu'", rekao je Maksi jednom za "The Guardian".

Radio verzija je snimljena sa izmenjenim tekstom, ali postoji i ona duža, koja započinje izvornim tekstom o pušenju marihuane.

"Tekst je iz ličnog iskustva. Nisam patio od nesanice, samo sam imao apsces na zubu. Bilo je toliko bolno da me je držalo budnim. Stihovi o tome kako nema struje i kako posežete za olovkom u mraku takođe su bili iz stvarnog života. Često je nestajalo struje pa sam pisao uz svijeće", rekao je Maksi.

I Sister Bliss je imala šta reći o tom hitu.

"Napisali smo 'Insomniu' u vrtnoj kućici, jer je tamo naš producent Rolo Armstrong imao svoj studio. Biti tamo cijeli dan, a onda DJ-isati cijelu noć, bilo je kao imati stalni džetleg. Pa sam smislila naslov 'Insomnia' jer nisam mogla zaspati. Rolo zapravo nije svirao instrument. Ima stanje koje se zove sinestezija u kojem muziku vidite kao boje, pa bi samo opisao kako želi da nešto zvuči. Bili smo jako napušeni puno vremena", rekla je Sister Bliss, klavijaturistkinja i tekstopisac benda Faithless.

Originalna albumska verzija Insomnije bila je duga devet minuta. "Radio 1" je bendu rekao da nema "hooka" i refrena, pa su odradili smiješan nastup u Jazz Cafeu u Londonu kako bi dali ljudima do znanja da postoje, s 10 ili 11 muzičara na malenoj pozornici. DJ-evi Saša i Pol Oaknfold ostali su vani i morali smo im baciti karte kroz prozor svlačionice kako bi mogli ući. Onda je tip po imenu Bil Padli napravio 7-inčnu ediciju singlice i "Radio 1" je to počeo puštati, prenosi "Guardian".