"Takvi pregovori su zaista održani. Inicirala ih je američka strana", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Peskov je izbjegao da otkrije predmet razgovora.

Prethodno je ruski list Komersant prenio da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posljedicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, prenio je Rojters.

"On ne vodi pregovore niti razgovara o rješavanju rata u Ukrajini", rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pitanje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

Američka košarkašica i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Britni Griner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posjedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora. Advokat Aleksandar Bojkov, koji zastupa Grajner, izjavio je ranije da bi Amerikanka mogla biti dio razmjene zatvorenika između SAD i Rusije.

Prema riječima zvaničnika Bijele kuće, ukrajinske vlasti su prije Bernsovog puta u Tursku bile obaviještene.

Posljednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbjednosnim garancijama.