JAGOŠ Šimun (59), pripadnik Uprave granične policije Srbije, čovek koga je zbog neizmerne hrabrosti slavila cela Rumunija i jedan od dobitnika priznanja "Novosti" za "Najplemenitiji podvig godine", sahranjen je u četvrtak u Andrijevici, u kojoj je našao smiraj posle egzodusa sa Kosmeta.

Uzorni suprug, otac petoro dece, ni slutio nije da će, u predvečerje 23. juna 2013. godine, postati junak čijem delu su se divili i najhrabriji. Toga dana, vraćajući se iz Podgorice, Jagoš je ne misleći na posledice, prvi krenuo u kanjon Morače, u koji se survao autobus sa pedesetak rumunskih turista, od kojih je podleglo povredama ili stradalo na mestu tragedije čak njih 27.

Uprkos tome što je bio svestan posledica teškog infarkta koji ga je zadesio četiri godine pre toga, Jagoš je sa magistrale hrabro poleteo u kanjon da pomogne povređenima.

- Nisam imao vremena da mislim na obolelo srce. Izvadio sam traku za vuču automobila, ljudi su mi dodali još nekoliko, pa smo ih sve zajedno uvezali i počeo sam da se spuštam u kanjon. Slušao sam jauke i vriske putnika. Te prizore nikad neću zaboraviti - pričao nam je tada Šimun, koji je golim rukama morao da otkopa zemlju ispod devojke koju je pritisla stena.

Hrabrom graničaru Šimunu poslednji ispraćaj priredio je veliki broj meštana Andrijevice, Vasojevića, njegove rodne Peći i Metohije, kolega... Uz čašicu za pokoj duše, svi su se još jednom prisetili njegovog podviga o kome se još priča.