Nakon sastanka čelnika HDZ-a, ali i stranaka koje se okupljaju oko HNS-a, odlučeno je da će Krišto ući u duel sa Željkom Komšićem (DF) za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Iako se očekivalo kako će i na ovim izborima HDZ kandidovati predsjednika ove stranke Dragana Čovića, to se neće desiti, navodi naš izvor.

Pored Čovića i Krišto, kao jedna od opcija za kandidaturu spominjao se i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, ali on nije dobio dovoljnu podršku HNS-a za kandidaturu.

Sastanak članova najužeg predsjedništva HDZ-a još traje, a na ovom sastanku bi se trebala donijeti odluka o kandidatskim listama pred izbore ali i ime kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto rođena je u Livnu, a od 1990. godina politički je aktivna. Karijeru je započela kao ministrica pravde u Vladi Kantona 10 1999. godine, a 2002. godine imenovana je ministricom pravde u Vladi FBiH što je funkcija koju je obavljala do 2006. godine.

Nakon izbora 2006. godine, Krišto je ušla u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a 2010. godine bila je kandidat za Predsjedništvo BiH.  

Tokom ovog mandata, Krišto je obavljala funkciju dopredsjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.