Sarajevo koje je poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, ovih dana se suočava s poskupljenjem ovog omiljenog jela za čak dvije marke.

Tako sada u nekim od poznatim ćevabdžinicama, veća porcija košta 12 maraka, dok je mala šest.

Na portalu "Crna kronika", koja je i objavila ovaj cjenovik, vodi se polemika je li ovo veliki skok cijene, ali i upoređuju porcije sa onima u drugim zemljama. Tako jedan komentator piše da u Njemačkoj deset ćevapa košta pet evra, što je nekima ipak zvučalo premalo.

"Ništa, onda idemo u vegetarijance", piše drugi.

Dodatno, s njima su i lepinje poskupjele. Tako je sa 70 feninga, koliko je koštala na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog Ramazana, poskupila na 1.20 maraka.

Inače, bosanskohercegovačke ćevabdžije ušle su nedavno u proces registracije oznake geografskog porijekla za "Sarajevski ćevap" sa Baščaršije.

Ovi specifični ćevapi su jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u FBiH, i prodaju se i u regiji i u svijetu. U ćevabdžinicama širom Sarajeva najčešće se služe porcije od pet ili deset ćevapa, u somunu, s čašom hladnog mlijeka ili jogurta.

Spomenuti specijalitet pravi se od posebnih dijelova mesa i, osim mljevene govedine, koristi se samo so i peče se na roštilju, prenosi "Dnevno".