BANjA LUKA, 11. aprila 2024. godine – Jednostavniji i lakši način kupovine i dopune TAG uređaja, bez zaustavljanja i zadržavanja na naplatnim stanicama, te brže i komformije putovanje, uz uštedu vremena, novca i goriva, samo su neke od prednosti i olakšica, koje će vozači imati nakon puštanja u komercijalni rad jedinstvene platforme za elektronsku naplatu putarine, za početak u Srpskoj i Srbiji, a kasnije i u čitavom regionu.
Izjavio je ovo vršilac dužnosti direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, gostujući u Jutarnjem programu BHRT, naglasivši da je Srbija vlasnik platforme, na koju će se besplatno vezati ostali sistemi naplate putarine u regionu.
-Zahvaljujući toj platformi, naš TAG uređaj moći ćemo da koristimo, na početku, u Srbiji, a kasnije, iskreno se nadam, da će nam to biti omogućeno i u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Sloveniji, budući da su nam sistemi naplate putarine gotovo isti, tako da ne bi trebalo da bude nekih većih problema u samoj integraciji. Sistem će funkcionisati na bazi platne kartice, koja se pohrani na TAG uređaj i prilikom prolaska kroz naplatne ramne naplaćuje se onoliko koliko smo prešli na teritoriji kojom smo vozili – pojasnio je Ćorić, istakavši da svaki upravljač naplaćuje sam za sebe.
Prema riječima direktora Ćorića, elektronska naplata putarine ujedno je i povoljniji način plaćanja, jer korisnici pri svakoj dopuni svojih računa ostvaruju popust u iznosu od 15 odsto, što uz PDV dostiže i 18 odsto. Upravo ta činjenica, naveo je Ćorić, trebalo bi da bude jedna od presudnih u odluci da korisnik kupi TAG i ubuduće svoje putovanje učini i jeftinijim i jednostavnijim i komfornijim.
-Kao što znate, od kraja decembra do kraja februara imali smo akciju „Uzmi TAG, prođi brže“, tokom koje smo našim budućim korisnicima ponudili TAG uređaje po nikad povoljnijim cijenama, odnosno za 16 KM, što je za 60 odsto jeftinije u odnosu na redovnu cijenu od 40 KM. Sve je to za cilj imalo, pored ostalog, ubrzanje protoka saobraćaja kroz naplatne stanice, jer ni nama samima nije prijatno kada vidimo kolone i gužve – dodao je Ćorić, istakavši da su te slike karakteristične posebno u danima vikenda, tokom ljetne sezone odmora i u prazničnim periodima, kada pojedine stanice zaista postaju usko grlo.
Kako je naglasio, JP „Autoputevi Republike Srpske“ u narednom periodu pripremaju niz pogodnosti za svoje korisnike, unapređenjem samog sistema naplate putarine, kako bi im što više olakšali pristup samom sistemu. Priznaje da bi mnoge od tih novina već bile uvedene i ponuđene korisnicima, da nije ograničavajućih okolnosti i usporavanja samih procesa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH.

U razgovoru sa ekipom BHRT, direktor Ćorić je govorio i o trenutnim aktivnostima na gradilištima novih dionica auto-puteva u Republici Srpskoj, prvenstveno o projektu Rača – Bijeljina. Prema njegovim riječima, radovi se odvijaju u sladu sa predviđenom dinamikom, čitava trasa u dužini od 20 kilometara je probijena i urađen je prvi sloj nasipa, te se radi i drugi sloj. Radi se, naglasio je on, na pristupnim saobraćajnicama, a vjerovatno će doći i određenih korekcija projekta, s obzirom da se ukazala potreba za izgradnjom dodatnih objekata, kako bi mještanima sela, kroz koji prolazi trasa, obezbjedili potreban komoditet i nesmetanu putnu komunikaciju.

-Gradnja auto-puta neminovno utiče i na komfor života ljudi u blizini takvih saobraćajnica i moramo da imamo apsolutno razumijevanje za njihove potrebe i način funkcionisanja. Pažljivo ćemo razmotriti sve detalje na terenu i nastojaćemo da udovoljimo tamo gdje se to može uraditi – dodao je Ćorić, naglasivši da će dodatnih radova vjerovatno biti i na izgradnji silazne rampe sa novog mosta preko rijeke Save u Rači.

Plan je, kazao je Ćorić, da se novoizgrađeni most stavi u funkciju, kako bi stari mogao da bude rekonstruisan, budući da će on i dalje biti u upotrebi za saobraćaj putničkih vozila, dok će teretna vozila, po izgradnji intergisanog graničnog prelaza na strani Srbije, koristiti novi most