Vučić je u ekskluzivnom intervjuu za Jutjub kanal Solovjev lajv, koji je u nedjelju danas u cjelosti emitovan na TV Rusija 1 i platformi Smotrim, ukazao da su se srpski i ruski narod kroz istoriju mnogo puta borili rame uz rame protiv neprijatelja, prenijela je agencija TASS.

"Srbi su narod koji je prvi počeo da pruža otpor turskoj najezdi, koji je odolijevao oko 450 godina i mnogo stradao zbog toga", rekao je predsjednik Vučić.

Ukazao je da su Srbi izborili nezavisnost od turske vlasti kroz ustanke i tešku borbu i da su hrabro borili i protiv Austrijanaca i Nijemaca u Prvom svjetskom ratu i pobijedili.

"Izgubili smo, neki kažu čak polovinu, ali sigurno više od trećine muške populacije u Prvom svjetskom ratu", istakao je predsjednik Srbije.

Ukazao je da su tokom Drugog svjetskog rata Srbi bili narod sa najjačom antifašističkom tradicijom u cijelom regionu. „Srpski narod je u značajnoj mjeri pomagao Crvenoj armiji i zajedno smo oslobodili Beograd i ne samo Beograd, imali smo mnogo zajedničkih borbi", istakao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na srpske vojnike i, naravno, beskrajno zahvalan crvenoarmejcima, bez kojih "ne bismo mogli da oslobodimo našu zemlju da nije bilo Crvene armije".

Vučić je istakao da u Srbiji nema pokušaja prekrajanja istorije, koji su sve očigledniji u svijetu.

"Mi zaista poštujemo ulogu i Rusije i Crvene armije tokom Drugog svjetskog rata. Znamo šta su fašizam i nacizam, da ih ne bismo pobijedili da ruski i drugi narodi Sovjetskog Saveza nisu učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu. Mi smo toga svjesni i tome učimo našu decu i tome ćemo ih učiti i ubuduće", naglasio je Vučić.