VLADA Mađarske posredstvom Fondacije "Prosperitati", sa sedištem u Subotici, kroz bespovratne donacije ili kreditne podsticaje pomaže Vojvođanima sa dvojnim državljanstvom (srpskim i mađarskim) da razviju biznis i kupe kuće, zemlju ili poljoprivredne mašine. Ali ne uspevaju svi da ostvare ovu podršku. Jedan od onih koji je odbijen na konkursu je Laslo Šerfeze iz Srbobrana, koji je očekivao potporu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, ali je ostao bez subvencije od 25 odsto, jer se ispostavilo da mu nedostaje jedan "papir", iako se u prikupljanju obimne dokumentacije, kao i svi ostali kandidati, oslanjao na uputstva Lokalne kancelarije za ruralni razvoj

. - Kupio sam 5,5 jutara zemlje za 40.000 evra, uz očekivanje da velik deo nadoknadi "Prosperitati". Platio sam kupcu na ruke, da bi mi posle toga u Kancelariji za ruralni razvoj rekli da je došlo do promene i da isplata mora biti karticama, sa računa na račun. Već tada sam se razočarao, a "papire" sam nastavio da skupljam na nagovor šefa SVM u Srbobranu, koji je bio učesnik istog konkursa - priča Šerfeze.

Bilo je neophodno, ističe, da pribavi još samo potvrde o proceni vrednosti kupljene zemlje i o tome da u poslednjih 12 meseci nije otuđio nijednu pokretnu ili nepokretnu imovinu.

- Pošto sam posle sklapanja kupoprodajnog ugovora platio porez na promet, smatrao sam da je dovoljno što je država odredila vrednost zemlje i da mi nije potrebno nikakvo drugo uverenje o tome. Saznao sam, kad je konkurs već bio zaključen, da je vrednost zemlje trebalo da proceni i sudski veštak, a da se, nezavisno od toga, ona na kraju odmerava po cenovniku Fondacije "Prosperitati" - navodi Šerfeze.

Nandor Brašnjo, predsednik srbobranske organizacije SVM, koji je prošao na konkursu, naglašava da je forsirao Šerfezea u prikupljanju dokumentacije, napominjući kako je Laslo sve informacije o potrebnim "papirima" mogao da dobije u Kancelariji za ruralni razvoj.

ZAKLjUČAN MEJL

PO završetku konkursa, kad je shvatio šta mu nedostaje, Šerfezeu su u regionalnoj kancelariji Fondacije "Prosperitati" u Temerinu, gde je predao dokumentaciju, rekli da je u svakom krugu konkursa moguća dopuna materijala, ali kad su pokušali da uđu u njegov dosije, mejl je, kako kaže, bio zaključan.