U PUCNjAVI na terasi kafea "Korkovado" ispod zidina Starog grada u Budvi, ranjeni su Dragan Marković zvani Krasni i Goran Slovinić zvani Brale. Odmah posle pucnjave prebačeni su u Opštu bolnicu u Kotoru i, kako saznajemo, van su životne opasnosti. U novoj pucnjavi posle dužeg zatišja, ostao je nepovređen Marko Ljubiša zvani Kan sa Cetinja, koji živi u Budvi. U njega je nepoznati muškarac, sa silikonskom maskom, prvo uperio oružje, najverovatnije "škorpion", a potom pucao na Markovića i Slovinića. Potom je sasuo kraći rafal na Kana, koji je ostao nepovređen. Istražitelji sumnjaju da je on bio meta nepoznatog pucača visokog oko 190 centimetara.

Odmah posle pucnjave, Kan je istražiteljima dao opširnu izjavu, dok su svi prilazi gradu blokirani, a nadgledani su i prilazi sa mora.

Postoje i očevici pokušaja likvidacije koji su istražiteljima napadača opisali, ali se za sada sve prihvata sa rezervom jer je napadač nosio silikonsku masku, kazao je sagovornik "Novosti" iz istrage.

Kan je više puta do sada bio na meti atentatora. Nekoliko pokušaja likvidacija policija je uspela da osujeti u Budvi, a samo je u Beogradu preživeo dva atentata - 2009. i 2013. godine.

Ispred "Arene", posle košarkaške utakmice Partizan - Panatinaikos, 2009. godine, ranjen je u vrat, a policija je zaključila da je reč o neraščišćenim kriminalnim računima. Četire godine kasnije, 2013. godine ponovo je u Beogradu pokušana njegova likvidacija. Iako teško ranjen, na četiri mesta, sam je došao do Hitne pomoći, a potom je operisan i spasen mu je život. Pokušaji atentata zvanično ni do danas nisu rasvetljeni.

Foto UP

Kan je crnogorskim istražiteljima poznat odranije. Godinu pre pokušaja njegove druge likvidacije, u aprilu 2012. godine isporučen je iz Srbije u Crnu Goru, jer je za njim bila raspisana poternica NCB Interpol Podgorica zbog sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju u februaru 1997. godine, ispred kafe bara "Forsaž" u Budvi. Teretio se da je posle svađe učestvovao u pucnjavi u kojoj je jedna osoba lakše povređena.

Bio je poznat i kao blizak saradnik kriminalne grupe pokojnog Luke Đurovića iz Bara, povezane s Lukom Bojovićem, vođom nekadašnjeg "zemunskog klana".

Ranjeni Slovinić je budvanski ugostitelj i nekadašnji član Opštinskog odbora Demokrata Budva. U javnosti se pročuo kada je protiv njega 2015. godine budvanska policija podnela krivičnu prijavu zbog incidenta koji se dogodio u kabinetu tadašnjeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića.

UHAPŠEN VLASNIK KAFEA

NEKOLIKO sati pre pucnjave, dok je sedeo na terasi kafea, uhapšen je Đuro Ivanović iz Budve, vlasnik "Korkovada", zbog sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prilikom pretresa lokala, pre dvadeset dana u rashladnoj vitrini su pronađeni pištolji "bereta" kalibra 7,65 i "magnum" kalibra 357, oba sa ostruganim serijskim brojem i sa Ivanovićevim otiscima. Posle dobijanja rezultata, nadležni tužilac je naredio privođenje Ivanovića i izdao nalog za zadržavanje od 72 sata.