MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA

DA novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne želi da bude ni sudija ni mirotvorac među zavađenim raskolnicima koji su uz pomoć Carigradske patrijaršije osnovali novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, mogao je da se uveri i patrijarh Vartolomej. Naime, za vreme posete Instabulu Zelenski je posetio patrijarha Vartolomeja i sasvim otvoreno mu rekao da vlast ne sme da se meša u crkvene poslove i da će štiti nezavisnost crkve.

Stav Zelenskog o odnosu države sa crkvama u Ukrajini se bitno razlikuje od onog koji je imao njegov predhodnik Petar Porošenko koji je uložio mnogo truda da raskolnici dobiju tomos (6. januara 2019.), odnosno dokumet o autokefalnosti.

U tandemu sa patrijarhom Vartolomejom Porošenko je samo na kratko ujedinio raskolnike a kasnije se rasplamsala serija skandala tako da je verovatno i patrijarh Vartolomej požalio što im je dao uslovnu samostalnost.

Ako se usporede prava koja ima Ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata i na drugoj strani raskolnička crkva koju podržava Istanbul, lako će se primetiti da veću samostalnost ima crkva koja je ostala verna patrijarhu Kirilu.

Da je Vartolomejov tomos zapravo prevara vrlo brzo je shvatio ostareli vođa raskolnika samoproglašeni patrijarh Filaret. On je otvoreno rekao da nije čitao tekst dokumenta koji je napisan u Carigradskoj patrijaršiji koja je zapravo ukrala prava ukrajinskoj crkvi jer je uzela pod svoju vladavinu sve ukrajinske hramove u inostranstvu. Osim toga, bivši predsednik Petar Porošenko je poklonio više drevnih crkava u Ukrajini Carigradskoj patrijaršiji.

Samoproglašeni patrijarh Filaret (Denisenko) se već žalio predsedniku Zelenskom i tražio zaštitu jer su mu dojučerašnji istomišljenici počeli otimati hramove. Nema sumnje da će se spor između raskolnika pretvoriti u sukob i jasno je zašto Zelenski ne želi da bude bilo kakav arbitar. Nije nevažno to što je Vladimir Zelenski po nacionalnosti Jevrejin pa bi svako njegovo mešanje u odnose zavađenih strana bilo unapred osuđeno na neuspeh i on bi se tada pretvorio u žrtvu koju bi napadala nezadovoljna strana.

Još pre nego što je zvanično postao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se sreo sa poglavarom Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata mitropolitem Onufrijem i rekao mu da se nove vlasti neće mešati u crkvene poslove a pogotovo neće organizovati otimanje hramova što se činilo u vreme Petra Porošenka.

Takav stav Zelenskog da se država ne meša u unutrašnje poslove crkve ohrabrio je sveštenstvo i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata koji su bili pod vrlo velikim pritiskom Porošenkovih nacionalista koji su ne samo otimali crkve nego tukli popove i vernike odane ruskom patrijarhu Kirilu. Na njemu neposlušno sveštenstvo je Porošenko pravio pritisak i preko policijskih struktura koje su pozivali na razgovore sveštenike.

Sadašnji razuman stav Zelenskog trebao bi da doprinese da se smire odnosi među pravoslavnim crkvama u Ukrajini jer on ne želi da se priklanja niti jednoj strani. Zelenski je u Instabulu carigradskom parijarhu Vartolomeju kazao "naša zajednička vrednost je ljudski život i to je za mene glavno".

NIŠTA OD ZAJEDNIČKE IZJAVE

MADA su predstavnici carigradske patrijaršije i Ministarstva spoljnih poslova pripremali tekst zajedničke izjave nju ipak nisu potpisali Zelenski i Vartolomej. Navodno da se u njpj najviše govorilo o ekologiji a zbog brige za zaštitu čovekove okoline Vartolomeja zovu "zeleni patrijarh". Najverovatnije da je osim ekologije u zajedničkoj izjavi bilo i drugih pitanja o kojima postoje različiti stavovi pa je Zelenski izbegao da je potpiše.