SRBIJU i Mađarsku spajaju jake etničke, privredne i kulturne veze, a jedna od mnogobrojnih spona je barok, umetnički pravac čiji se biseri mogu videti po celoj Bačkoj. O tome govori knjiga "Barokna Bačka", izdata u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koja otkriva ne samo zaboravljene bisere baroka u arhitekturi i umetnosti, već i korene multietničke i multikulturalne Vojvodine. Zbog toga je i dobila priznanje Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Izuzetno zanimljivo štivo nastalo je kao rezultat zajedničkog istraživanja Gradskog muzeja i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice i Gradskog muzeja u Baji, a razotkriva arhitektonska i umetnička dela u stilu baroka koja su nastala po proterivanju Turaka sa ovih prostora, od kraja 17. pa do početka 20. veka. Kao stilski i umetnički pravac, barok je diktiran iz srca Habzburške monarhije, zbog čega predstavlja zajedničko kulturno nasleđe cele bačke regije.

- Bačku županiju činila su četiri velika grada - Baja, Novi Sad, Sombor i Subotica. Oni su nosili razvoj Bačke u 18. veku - podseća Borbala Fobian iz Gradskog muzeja u Baji. - Baja i Novi Sad su imali snažne odnose, i to se i sada vidi po arhitekturi dva grada. Malo je baroknog nasleđa sačuvano, to su uglavnom crkve i nadgrobni spomenici.

Kada su Turci proterani, prostor između Tise i Dunava, od Baje do Novog Sada, bio je opustošen i nenaseljen. U nameri da učvrsti vojnu granicu, Habzburška monarhija pokrenula je doseljavanje Srba, Mađara, Bunjevaca, Jevreja, Rusina, Slovaka i Roma. Narod najpre gradi crkve, tokom 18. veka stasava i građanska klasa, a sa njom se razvijaju i kulturne potrebe.

- Crkve su se gradile na osnovu planova iz Beča i Budima. Bogatstvo koje imamo u pravoslavnoj umetnosti baš ovde u Bačkoj i na području Karlovačke mitropolije, stasalo je jer je ta umetnost nastajala na granici zapadne i istočne kulture - kaže dr Žužana Korhec Pap iz Gradskog muzeja u Subotici.

NAGRADA

KNjIGA je nastala u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske - "Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe". Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije je ovaj projekat ocenio kao najbolji iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Projekat služi za primer jer mi nismo ni svesni kakva blaga posedujemo.