PREDSEDNIK opštine Kula Damjan Miljanić (SNS) i GG "Kritična masa", koja je na vanrednim lokalnim izborima 16. decembra osvojila četiri mandata, "zaratili" su posle korektnog razgovora vođenog povodom zahteva da se "Kritičnoj masi" (KM) dodele prostorije za političko delovanje. Pošto je snimak dospeo na fejsbuk-stranicu ove GG, pale su teške reči o nekulturi i vandalizmu KM i, s druge strane, kukavičluku predsednika opštine. Varnica je sevnula kad je istaknuti član kulskog SNS i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj na svom fejsbuk profilu objavio da je razgovor tajno sniman mobilnim telefonom.

Naime, u razgovoru s Miljanićem, u njegovom kabinetu, učestvovala su trojica odbornika KM - Gojko Tešović, Rade Obradović i Ištvan Nađ. Oni su posetili predsednika opštine nakon što su dobili obaveštenje da lokalna samouprava "trenutno nema na raspolaganju poslovni prostor namenjen za rad političkih stranaka". Ne sporeći da "Kritičnoj masi" pripada kancelarija, Miljanić je objasnio da ne postoji fukcionalan prostor koji bi mogao biti ustupljen, ali je naznačio da bi trebalo sagledati mogućnosti da se urede prostorije u trošnoj zgradi bivšeg Zavoda za urbanizam, ili u objektu gde je ranije bio smešten Opštinski odbor Komunističke partije.

- Kako je razgovor odmicao pojaviše se slobodni prostori. Bože me sačuvaj, pomisli, zajedno možemo sve - napisao je Tešović uz objavljeni snimak susreta sa Miljanićem. Usledio je komentar Žeželja: "Je l' moguće da su otišli na sastanak sa predsednikom opštine i tajno snimali sastanak? Pa, oni nisu 'Kritična masa', već grupa poprilično kritičnih pojedinaca".

Na snimku, koji traje 58 minuta, čuje se kako Miljanić, obraćajući se Ištvanu Nađu, u 52. minutu govori: "Nema veze, sad ti ovo snimaš". On je dva dana od objavljivanja snimka izdao saopštenje, kojim je opovrgao tvrdnje odbornika KM da je od prvog minuta znao da ga snimaju.

Štab "Kritične mase", Foto KM

- Potvrda da je snimak napravljen tajno, vidljiva je u 52. minutu, kada konstatujem da vidim da snimaju. Da su pitali za dozvolu da snimaju, ne bih tek tada konstatovao tu činjenicu - istakao je Miljanić.

Predstavnici "Kritične mase" su proteklih dana organizovali performans lepljenja plakata na vrata opštinske zgrade tražeći na uvid ostavku bivšeg predsednika opštine Velibora Milojičića, koja je dovela do raspisivanja prevremenih lokalnih izbora.

- U razgovoru sa njima postavljena su mnoga pitanja, ali ne i pitanje ostavke Milojičića. To jasno implicira da je čin lepljenja plakata samo oblik vandalizma predstavnika "Kritične mase" - zaključio je Miljanić.

KAMERE U KABINETU

MILjANIĆ je kazao da postupak predstavnika "Kritične mase" govori o njihovom shvatanju politike kao rijalitija. Međutim, Nađ uzvraća da Miljanić radi javni posao i da zato u njegovu kancelariju treba postaviti kameru da snimaju non-stop, kao u rijalitiju. Ne može ništa da se krije od građana, ustvrdio je Nađ.