U JEDINSTVENOM špilu karata, osmišljenom povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata, "kraljevima" su "pozajmljeni" likovi kralja Petra, kneza Arsena, kralja Nikole Prvog Petrovića i regenta Aleksandra Karađorđevića. "Dame" su najveća srpska slikarka Nadežda Petrović, te narednici Milunka Savić, Natalija Bjelajac, Sofija Jovanović, a "žandari" vojvode Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, te serdar Janko Vukotić.

"Asovi" su potpukovnik Vojin Popović - vojvoda Vuk i majori Mihailo Madžarević, Dragutin Gavrilović i Vojislav Tankosić, "dupla desetka" vojvoda Putnik, a "mala dvojka" - podnarednik Momčilo Gavrić, najmlađi podoficir na svetu u Prvom svetskom ratu.

Neobičan špil karata deo je edicije "Sto godina ponosa i slave", koju je osmislilo Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja. Tu su i knjige "Veliki rat - vodič kroz zaborav", "Mihailo Madžarević - Zmaj od Valjeva", "Heroji Velikog rata", te mapa borbenih dejstava u Kolubarskoj bici krajem 1914. godine i privezak, replika Spomenice 1914-1918. godine.

- Igra karata, koja je preživela sve vekove, bila je i veoma važno propagandno sredstvo tokom ratova - kaže Marinko Lugonja, predsednik Udruženja. - U Velikom ratu, Austrougarska je imala edicije karata sa svojim kraljevima u dobrom, i srpskim vladarima, prikazanim u lošem izdanju. Svaka država koja je ozbiljno razmišljala o propagandi tokom rata, pravila je karte koje su se igrale na frontu, u rovovima i na taj način svojim vojnicima je podizala moral. Ove naše karte, prve takve vrste u Srbiji, u kojima su sa puno simbolike predstavljeni naši heroji, svojevrsni je odgovor na Veliki rat, doduše, posle sto godina.

ARGUMENTI

- NAMERA Udruženja je da se Valjevo legitimiše kao svojevrsni ondašnji i sadašnji epicentar svega što se u Srbiji događalo u Velikom ratu - objašnjava Lugonja. - Sve to zbog Kolubarske bitke, Valjevske bolnice, Petog i Sedamnaestog pešadijskog puka, vojvode Živojina Mišića, majora Mihaila Madžarevića, Vojislava Tankosića... Valjevo ima mnogo više argumenata od bilo kog grada u Srbiji da se na toj poziciji nađe.