Kako piše portal Slobodna Dalmacija za svaki lijek koji prenosite preko granice trebate imati medicinsku dokumentaciju, odnosno liječnički nalaz u kojemu vam je propisan lijek koji unosite u zemlju ili liječničku potvrdu.

Uz to, preko granice se može prenijeti lijekova za mjesec dana liječenja, a sve bi lijekove trebalo prijaviti carinicima. Ukoliko nemate nalaz, recept ili potvrdu, a uhvate vas s lijekovima, računajte da ste nagrabusili.

Ostaćete bez lijekova, pokreće se postupak pred Prekršajnim sudom, a kazna koju vam, zavisno o lijeku, mogu izreći, kreće se od hiljadu (oko 300 KM) do 10.000 kuna (oko 3.000 KM).

Ovih su dana mediji u Bosni i Hercegovini javljali da je jedan sugrađanin platio nekoliko stotina kuna na hrvatskoj granici jer je bez medicinske dokumentacije prenosio Analgin.

BiH i Srbija su destinacije u kojima Hrvati često kupuju jeftinije lijekove. Osobno su traženi skuplji, a u Hrvatskoj se, na primjer Viagra može dobiti samo na liječnički recept, ali se plaća u i to po cijeni od 425 kuna (oko 110 KM) za četiri tablete. Ima i jeftinijih inačica u apotekama, a u BiH i Srbiji se te tablete kupuju znatno jeftinije, i za šezdesetak kuna (oko 15 KM).

U Hrvatskoj Carinskoj upravi navode da je lani zaplijenjeno 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lijekova, najčešće sredstva za erektilnu disfunkciju i benzodiazepina.

U prvih sedam mjeseci ove godine zaplijenili su 18.114 komada lijekova, od čega se 10.893 tableta odnosilo na lijekove koji sadrže narkotike, a 7221 tabletu ostalih lijekova, s tim da su opet to najčešće bila sredstva za erektilnu disfunkciju.

Benzodiazepini su šaroliko društvo lijekova za smirenje, sedativa i liječenje anksioznih poremećaja, među kojima su Xanax, Lekotam, Normabel, Apaurin...

Dopuštene zalihe

- 30 dana: lijekove za mjesec dana liječenja smije se prenositi preko granice uz prepis istorije bolesti ili potvrdu doktora

- 5 dana: za toliko se dana liječenja kod prelaza državne granice smije posjedovati lijek koji sadrži opojnu drogu na temelju medicinske dokumentacije

- 15 dana: za toliko se dana liječenja može imati lijekova koji sadrže opojne droge osobe na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti na temelju medicinske dokumentacije

- 30 dana: za toliko vremena građani koji putuju u države Šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu, a za to im treba potvrda izabranog doktora medicine ili doktora medicine specijalista u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevenciji i izvanbolničkog liječenja ovisnosti o drogama

Mislite li da ćete sve ovo zaobići naručivanjem lijeka iz inostranstva preko interneta, pišite propalo ako poštujete zakon. Jer, to je zabranjeno, čak i kada vam lijek besplatno šalje rodbina iz inozemstva.