UEFA je zvanično pokrenula postupak zbog sramnog skandiranja navijača Hrvatske i Albanije na međusobnom meču na EURO.

"Postupak je otvoren. Mi smo uvek naglašavali da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju. Moram reći da u prvoj utakmici smo imali primedbi od strane delegata na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali nemoj sada da predbacujemo na nekoga nešto. Postupak je otvoren pa neka oni pokažu da je zaista tako bilo. Ja to lično nisam video, osim što su neki strani mediji pisali o tome. Želim se ovim putem zahvaliti svim našim navijačima. Okupiti 100.000 naših navijača, čestitam na tome", rekao je Kustić, a preneo Bljesak.info.

FS Srbije koji traži sankcioniranje Hrvatske zbog povika "Ubij Srbina".  -

"Kao što ste verovatno obavešteni, u 58. minuti hrvatski i albanski navijači skandirali su 'Ubij, ubij Srbina'", pisao je FSS direktno UEFA.

"Nije reč o pojedincima iz navijačkih redova, već o većem broju navijača ovih reprezentacija. Reč je o činu koji u tom trenutku nije bio sankcionisan u skladu s propisima UEFA koji su jasni, kao i ponašanje službenika u ovakvim situacijama, Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a posebno na jednom ovako velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako 'raspaljivao masu'", piše između ostaloga u pismu koje je potpisao generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

UEFA je pokrenula istragu.

"U skladu sa člankom 31(4) UEFA Disciplinskih pravila, imenovan je UEFA Inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tokom utakmice grupne faze UEFA Evropskog prvenstva 2024. između predstavničkih timova FS Hrvatske (HNS) i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. juna 024. godine u Hamburgu, Nemačka", navodi se u saopštenju UEFA.