Do toga je došlo u nacionalnim protestima protiv vladinih planova da prikupi 2,7 milijardi dolara dodatnim porezima, objavio je savez grupa za ljudska prava.

Policija je ispaljivala suzavac i vodenim topovima rasterivala protestante u glavnom gradu Nairobiju, reklo je u zajedničkom saopštenju pet skupina za ljudska prava, među kojima su Amnesty International i Kenijska lekarska zadruga, u četvrtak uveče.

Prisutnost istrošenih patrona pokazuje da su ispaljeni živi meci, rekli su. Jedna osoba umrla je od rane od vatrenog oružja zadobijene tijekom protesta u Nairobiju, izvestio je list Daily Nation. Zapovednik policije okruga Nairobi Adamson Bungei nije se javljao na telefon kako bi odgovorio na prijavljena ubistva, povrede i hapšenja, prenosi Indeks.

"Pohvale za one koji su mirno protestovali"

"Pohvaljujemo nekoliko hiljada protestanata, od kojih su mnogi mladi, jer su mirno protestovali (i) pokazali suzdržanost i pristojnost uprkos provokacijama policije", rekla je skupina. Protestanti žele da vlada potpuno odustane od predloga zakona o finansijama, tvrdeći da će ugušiti privredu i povećati troškove života za Kenijce koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

Međunarodni monetarni fond kaže da vlada mora da poveća prihode kako bi smanjila budžetski deficit i zaduživanje države. Ranije ove nedelj vlada je malo ublažila svoje stajalište, a predsednik Vilijam Ruto podržao je preporuke za ukidanje nekih novih nameta, uključujući poreze na vlasništvo automobila, hleb, ulje za kuvanje i finansijske transakcije.

Uprkos velikim protestima, koji su izbili u 19 od 47 kenijskih okruga, zvaničnici su u četvrtak usvojili finansijski zakon u drugom čitanju, prosleđujući sporne poreske prijedloge u sljedeću fazu za odobrenje.