Predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da je prije trideset i dvije godine od strane muslimansko-hrvatskih snaga izvršen napad na selo Brezje koji ničim nije bio izazvan.

„U napadu je život izgubilo 10 civila i dva pripadnika vojske koji su došli ovdje da obiđu svoje porodice i nisu bili naoružani, a 35 mještana je odvedeno u zarobljeništvo. Ovdje je se desilo se i jedno od najsvirepijih ubistava, a to je da je čovjek vezan za traktor i vučen dok nije preminuo. Po svemu predočenom ovo je jedno od najstradalnijih sela na Majevici“, saopštio je Radić.

Prema kazivanju mještanina Dobrivoja Mihajlovića prije rata selo je brojalo oko 230 stanovnika i 74 domaćinstva, a sada u Brezju stalno žive četiri porodice koje ukupno broje 12 članova.

„U selu je sagrađena crkva koja je duhovni centar okupljanja za raseljene mještane i sve one koji vode porijeklo iz Brezja i ovog dijela Majevice“, naveo je Mihajlović.

Vijence i cvijeće su položili porodice poginulih, predstavnici Opštinske boračke organizacije Lopare, načelnik opštine Lopare Rado Savić, predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković i pripadnici Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.