Nova stranka na mađarskoj političkoj sceni pojavila se kao pretnja olovnom držanju premijera Viktora Orbana sa svojim obećanjima da će se uhvatiti u koštac sa korupcijom na državnom nivou i obnoviti sistem demokratskog nadzora i ravnoteže snaga među institucijama koji, prema rečima Mađara, imaju narušena tokom Orbanove 14-godišnje vladavine.

Najveća pretnja Orbanu

"Srećni smo što je grupa EPP upravo glasala sa 97 odsto za naše prijem“, rekao je Mađar na konferenciji za novinare u Briselu.

Njegova stranka desnog centra osvojila je sedam od 21 mađarskog mesta u parlamentu EU na nedeljnim panevropskim izborima, više nego svi Orbanovi protivnici zajedno.

Orbanov Fides i njegovi demohrišćanski saveznici osvojili su 11 mandata, manje u odnosu na 13 pre izbora.

EPP je i dalje najveća grupacija u Evropskom parlamentu. Fides je takođe bio deo EPP, ali se podelio 2021. zbog Orbanovog nepoštovanja demokratskih principa, a stranka je od tada bila van bilo koje veće grupacije.

Mađar će kasnije u utorak saopštiti da li će prihvatiti mesto u Evropskom parlamentu, iako je nagovestio da bi radije ostao u Mađarskoj i fokusirao se na napore da pobedi Orbana na sledećim nacionalnim izborima 2026. godine.