Za opštinu Srbac uplaćeno je 450.000 KM, opštinu Modriča 350.000 KM, a za Vukosavlje i Novi Grad po 100.000 KM.

Podsjetimo, jako nevrijeme, koje je 12. juna pogodilo Srbac, iza sebe je ostavilo brojne kuće bez krovova, a materijalna šteta je velikih razmjera. Pored kuća, oštećen je i krov na Osnovnoj školi "Dositej Obradović", a voda je ušla u hol škole, kao i u sportsku salu.

Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac, kaže da kompletnu štetu od posljedica nedavnog nevremena neće uspjeti izmiriti iznosom koji im je isplatila Vlada Srpske, ali će im svakako dobro doći, zbog čega je zahvalio Vladi jer je prepoznala situaciju u kojoj su se našli.

Potvrdio nam je da šteta još nije procijenjena ni na objektima ni na poljoprivrednim usjevima, s tim što su im prioritet objekti.

"Cilj nam je da što prije dođemo do ukupne sume štete na objektima i da se na osnovu toga napravi objektivna raspodjela o tome koliko sredstava će ići u taj dio, odnosno prema građanima koji su pretrpjeli štetu, a onda iza toga prema poljoprivrednim proizvođačima po osnovu umanjenja prinosa koji će, prema mojoj slobodnoj procjeni, negdje biti umanjeni i do 100 odsto", rekao je Dragosavljević.

Kaže da će jasno biti utvrđeni kriterijumi kako bi sredstva bila raspoređena na transparentan način.

"Raspodjela novca za dio koji se odnosi na štetu na stambenim i ostalim objektima bi već u idućoj sedmici mogla krenuti", najavio je Dragosavljević za "Nezavisne novine".

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, kaže za "Nezavisne novine" da ni njima neće biti dovoljan isplaćeni iznos jer imaju nekoliko vrsta štete, s tim da je najviše štete na poljoprivredi, a ima je i na stambenim i pomoćnim objektima, kao i na jednom vozilu.

"Mi ćemo s ovih 100.000 prvenstveno pokušati da saniramo dio koji se odnosi na poljoprivredu", naveo je Drljača.

Formirali su, dodaje, dvije komisije, jednu koja sumira štetu na poljoprivredi, a drugu za objekte.

"Oni su pri kraju tog zadatka i uskoro ćemo imati tačnu veličinu štete i onda ćemo pokušati da to saniramo", kaže Drljača za "Nezavisne novine".

Rekao je da će ljudi kojima su, recimo, oštećene kuće dobiti novac, jer opština ne može ulaziti u nabavku građevinskog materijala, budući da je to velika procedura.

"Što se tiče raspodjele, mi sa izvještajem treba da idemo na Skupštinu. Ovih dana dogovaramo kada će biti sjednica Skupštine", istakao je Drljača, dok izjave načelnika Vukosavlja i Modriče nismo uspjeli dobiti.

Podsjetimo, Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske je u petak, 14. juna, na osmoj telefonskoj sjednici donio odluku o dodjeli sredstava direktne podrške opštinama pogođenim olujnim nevremenom.

"Sredstva su obezbijeđena iz Fonda solidarnosti Republike Srpske za štetu koju su te opštine pretrpjele na pokretnoj i nepokretnoj imovini, kao i na ekonomski gubitak koji se odnosi na gubitak prinosa poljoprivrednih kultura", naveli su iz Vlade Srpske.

Koliko su dobile opštine (u KM)

Srbac           450.000

Modriča        350.000

Vukosavlje   100.000

Novi Grad    100.000