Kuvajt, Karači i iranski grad Ahvaz doživljavaju neke od najviših temperatura na svijetu. Ekstremna vrućina u kombinaciji sa lošim kvalitetom vazduha, može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika. Kuvajt je nekada toliko vruć da se može vidjeti kako ptice padaju s neba te se s razlogom smatra jednim od najtoplijih gradova na svijetu, gdje temperatura dostiže i preko 50°C.

Toliko je vrelo, da su lokalni stanovnici opisali vrućinu kao ‘nesnosnu’ tokom ljeta, piše Metro.co.uk.

Kakvo je vrijeme u Kuvajtu?

Grad počinje da se zagrijava u maju, a temperatura nastavlja da raste tokom ljetnjih mjeseci. Kuvajt je metropola od betona i kao takav zadržava toplotu. U gradu, koji je poznat po ogromnim rezervama nafte, pada malo kiše, što dodatno pogoršava situaciju

Najviša temperatura koju je zabilježila kuvajtska meteorološka stanica Mitriba, koja se nalazi oko 90 minuta izvan grada Kuvajta, iznosi nevjerovatnih 54°C. Nedostatak vlage doveo je do peščanih oluja koje su svake godine sve intenzivnije, zbog čega je toplota još jača.

Kako se podnosi vrućina od 50°C?

Tri miliona stanovnika grada Kuvajta obično borave u zatvorenom prostoru u klimatizovanim kućama, automobilima i kancelarijama i ograničavaju vreme koje provode napolju. Takođe ima dosta zatvorenih tržnih centara, uključujući cijelu ulicu pokrivenu palmama. Krema za sunčanje i hladni tuševi su naravno obavezni – iako sunce može da zagrije cijevi, što znači da je čak i hladna voda priličan luksuz.

Kuvajtska vlada je takođe dozvolila da se sahrane održavaju noću umjesto danju kako bi se izbjeglo sunce. Životinje ipak nisu te sreće kada je riječ o bjekstvu od vrućine – lokalni stanovnici su prijavili da su videli ptice kako padaju mrtve sa neba, morske konjiće „kuvane” uz more i golubove koji pokušavaju da ostanu živi skupljajući se u hladovini da bi ostali mirni.

Jedina pozitivna stvar u vezi sa životom u jednom od najtoplijih gradova na svijetu je to što su tokom ljetnjih mjeseci ulice i putevi prilično tihi, sa toliko ljudi koji odlazi na duge odmore i vraćaju se tek kada se ohladi.

Ali, čak i kada se Kuvajt ne suočava sa vrućinom koja obara rekorde, prosečne temperature su i dalje prilično visoke, dostižući 45°C.