To je navedeno u Izvještaju o radu ombudsmana za djecu za 2023. godinu, te se napominje da je ombudsman došao do saznanja da u jednom broju škola roditelji učenika prve trijade plaćaju dodatne troškove korištenja produženog boravka. 

Postupajući po službenoj dužnosti, a da bi se utvrdilo da li postoji povreda prava djece na jednak pristup obrazovanju, Ombudsman za djecu je anketirao određeni broj škola (40 škola) u Banjaluci, Foči, Bijeljini i Trebinju.


Zatražene su informacije o organizaciji rada produženog boravka, dodatnom naplaćivanju troškova boravka za učenike prve trijade, te kriterijima na osnovu kojih je utvrđena visina dodatnih troškova (pod dodatnim troškovima podrazumijevaju se oni koji se ne tiču troškova ishrane učenika koji koriste usluge produženog boravka).    

Povratnu informaciju dostavilo je 25 osnovnih škola, uključujući i škole sa područja Bijeljine, koje su navele da ne naplaćuju dodatne troškove produženog boravka.
Sedam škola iz  Banjaluke je u svojim odgovorima navelo da naplaćuju dodatne troškove boravka učenika prve trijade u produženom boravku organizovanom u školi. Visina troškova se kreće od 20 KM godišnje do 200 KM na godišnjem nivou", ističe Ombudsman.