U slučaju da se, zbog kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja u špicu turističke sezone, odlučite za jedan ili oba alternativna granična prelaza, očekuje vas dobar put, ali sa krivinama, sporija vožnja, više kilometara, međutim i mnogo brži prelazak granica i mnogo bolje raspoloženje uz neznatno više troškove za gorivo. 

"Pošto nema kamera, a na Preševu šest kolona kojima se kraj ne vidi... Možda će nekome znaciti da odlući kojim putem da krene", napisala je članica grupe "Grčka info" uz fotografiju na kojoj se vidi da nema gužve.

Put za Grčku preko Prohora Pčinjskog

Do graničnog prelaza Prohor Pčinjski (na makedonskoj strani prelaz se zove Pelince) stižete prateći putokaz za isključenje sa autoputa za Vranje, Vranjsku Banju i Prohor Pčinjski. Ili, još bolje, vozite još nekoliko kilometara autoputem prema Bujanovcu i isključite se kod sledećeg putokaza za Bujanovačku Banju i Prohor Pčinjski.

Mesto isključenja je kod naplatne rampe Bujanovac sever. Vozite polukružno preko nadvožnjaka i pređete na desno, ka istoku, zatim, idući dobro rekonstruisanim lokalnim putem prolazite kroz sela Ristovac, Klinovac i Klenike. Na ulasku u selo Klenike je raskrsnica na kojoj se levo ide za Trgovište, a vi nastavljate desnim putem, piše Grčka info.

Na prelazu Prohor granične formalnosti se brzo završavaju, nema kamiona, nema autobusa, nema gužve. Do povratka na autoput i uključenja kod Kumanova imate još 33 kilometara.

Na ovaj način, izbegavanjem graničnog prelaza Preševo, produžili ste put za 15 kilometara, ali niste zažalili.