Mask je odustao otužbe protiv kompanije OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana. U toj tužbi, Mask je kompaniju optužio za kršenje ugovora i navodno odustajanje od svoje misije stvaranja AI tehnologije u korist čovečanstva.

Maskova odluka da povuče tužbu, podnetu u kalifornijskom državnom sudu u februaru, dolazi samo jedan dan pre zakazanog saslušanja na kojem bi sudija trebalo da pregleda zahtev OpenAI-ja za odbacivanje slučaja. To je takođe jedan dan nakon što je Mask rekao da će zabraniti Apple uređaje u svojim kompanijama ako kompanija integriše OpenAI tehnologiju u iPhone i Mac "na nivou OS-a", između ostalih bizarnih pretnji.

U tužbi se navodi da je OpenAI prekršio sporazum postignut sa Muskom i drugim osnivačima, gde su se svi obavezali da će OpenAI učiniti neprofitnom organizacijom i zadržati svoju tehnologiju otvorenog koda.

OpenAI je negirao Maskove tvrdnje ubrzo nakon što je tužba podneta, istakavši da milijarder želi "apsolutnu kontrolu" nad kompanijom spajanjem sa Teslom. Kompanija je takođe rekla da "uopšte nema sporazum" sa Maskom.