Švajcarac se prisjetio njihovog prvog susreta 2006. godine u Monaku kada je Federer slavio poslije tri seta – 6:3, 2:6, 6:3.

"Igrao sam sa njim u Monaku prvi put i kada sam izašao sa terena pomislio sam: ‘Da, okej je‘. Iako je se oko njega već dizala galama, nisam bio u potpunosti ubijeđen. Mislim da mu nisam ukazao poštovanje koje zaslužuje zbog tehničkih mana. Mislio sam da Novak ima ekstremno čvrst stisak u forhendu, dok njegov bekhend nije bio fluidan kao danas. Potom je ‘ispeglao‘ te stvari i postao nevjerovatno čudovište od igrača koje je danas", rekao je Federer.

Pa je nastavio Švajcarac.

"Pretpostavljam da je pokvario žurku navijača Rafe i Rodžera. Kada je on došao mnogo ljudi je pomislilo: ‘Gledaj, ne treba nam treći tip. Srećni smo sa Rodžerom i Rafom‘. Federerovi navijači ga na početku nisu baš voljeli. Onda je Novak istupio sa svojom snažnom ličnošću i nevjerovatnom željom da pobijedi po svaku cijenu."

Smatra da je Novak tokom karijere bio loše shvaćen.

"Mislim da je on pomalo loše shvaćen. Gledam dalje od medija i vidim kakav je čovjek. Ako oduzmem njegovu igru, ko je on? Koje su njegove životne vrijednosti. Znam da mnogo vodi računa o svojoj porodici", zaključio je Federer.